Tilberedningstid
Ca. 2 x 45 minutter til hævning + 15 minutter til bagning
Det skal du bruge
20 boller
Boller
25 g smør
3 dl vand
½ liter kærnemælk
1 pakke gær, 50 g
1 usprøjtet citron
2 tsk salt
1 spsk sukker
1 spsk kanel
2 tsk kardemomme
2 æg (heraf et til pensling)
120 g havregryn
125 g rugmel
2 dl rosiner
750 g hvedemel
Pensling
1 æg
Sådan gør du
Boller
- Afvej smør og smelt det ved svag varme i en gryde
- Hæld vand i en stor skål, smuldr gæren deri og rør gæren ud
- Lun kærnemælk i gryden med det smeltede smør – når blandingen er lillefingerlun tilsættes den skålen
- Skyl citron og riv det gule af skallen
- Tilsæt revet citronskal, salt, sukker, kanel, kardemomme og 1 æg – rør rundt
- Tilsæt havregryn og rugmel, rør rundt
- Tilsæt 400 g mel og rør dejen glat
- Tilsæt rosiner og rør rundt
- Tilsæt resten af melet lidt ad gangen, kun nok til, at dejen slipper skål og fingre. Brug gerne en røremaskine – ellers æltes dejen med hænderne
- Lad dejen hæve under et rent viskestykke et lunt sted i ca. 45 minutter (til den er ca. dobbelt størrelse)
- Læg bagepapir på en bageplade
- Rul dejen til en pølse på et meldækket bord
- Skær pølsen i 20 stykker og form dem til boller
- Læg bollerne på bagepladen og tryk de rosiner man kan se lidt ind i dejen
- Lad bollerne hæve til dobbelt størrelse i ca. 45 minutter
Pensling og bagning
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft
- Slå æg ud i en kop og pisk det sammen med en gaffel
- Pensl boller med sammenpisket æg
- Bag boller i 12-15 minutter i midten af ovnen
- Bollerne er færdige, når de lyder hule, når du banker på dem
Tips
- Gæren mister sin evne til at hæve, hvis den bliver blandet med væske, der er for varm. Man siger derfor, at væsken skal være ‘fingervarm’ eller lunken.
- Man kan også pensle brød med mælk i stedet for med æg. Det er proteinet i æg/mælk, der er med til at give den flotte brune skorpe, der dannes under bagningen.
Energifordeling
Ingen beregning