Tilberedningstid
Ca. 45 minutter og 15 minutter til at lave dukkah
Det skal du bruge
12 personer til buffet eller frokostbord eller 6 personer til middag
1-2 afpudsede grisemørbrad, ca. 600 g
75 g dukkah – se opskrift
2 spsk honning
½-1 citron
2 spsk olie
Yoghurt med citronskal
2½ dl græsk yoghurt, 0,1% fedt
Citronskal fra citronerne der bruges i de øvrige dele af opskriften.
Bulgursalat med tørret frugt
3 dl bulgur
75 g tørrede abrikoser
75 g tørrede tranebær
1-2 citroner
2 spsk olie
1 fed hvidløg
3 forårsløg
1 bundt persille
1 potte mynte
Dukkah
75 g hasselnødder eller mandler
2 spsk sesamfrø
3 spsk korianderfrø
1 spsk hel spidskommen
1 spsk grønne eller sorte peberkorn
1 tsk fennikelfrø
2 spsk solsikkekerner
1 tsk flagesalt
1 tsk paprika
Sådan gør du
Rør yoghurt sammen med 1-2 tsk fintrevet citronskal. Smag til med salt og peber. Stil det i køleskabet til servering.
Kog 5 dl vand i en gryde. Tilsæt bulgur og hakkede abrikoser samt tranebær. Rør rundt. Læg låg på og stil gryden til side i ca. 20 minutter. Løsn bulguren med en gaffel og lad den køle af. Pisk 5-6 spsk citronsaft, olie, knust hvidløg, salt og peber sammen og vend det i den afkølede bulgur sammen med fintsnittede forårsløg og hakket persille- og mynteblade.
Afpuds mørbraden for sener og evt. fedt. Skær den ud i 12 lige store bøffer. Bank dem evt. let med en kødhammer. Dup kødet tørt med køkkenrulle.
Krydr bøfferne med salt og peber
Rør dukkah sammen med honning, 2 spsk citronsaft og 1 spsk olie. Vend bøfferne i marinaden. Lad dem trække 10-15 minutter.
Kom 1 spsk olie på en pande ved middel varme og steg de marinerede bøffer ca. 4 minutter på hver side. Pas på med varmen, for ”paneringen” bliver nem sort. Tag bøfferne af panden og læg dem på et fad. Hæld resten af marineringen på panden, og lad det koge godt igennem i nogle minutter. Hæld det over de stegte mørbradbøffer. Læg evt. en klat yoghurt med citronskal på hver mørbradbøf eller server yoghurten til.
Dukkah
Rist hasselnødderne på en tør pande til skallerne begynder at falde af og hæld dem ud på et viskestykke. Gnid de løse skaller af. Rist sesamfrøene gyldne på panden og hæld dem i en skål. Rist korianderfrø ½ minut. Tilsæt spidskommen, peberkorn og fennikelfrø og rist det hele ca. 1 minut til det ”springer”. Hæld krydderierne i en morter eller kværn og knus dem. Hak nødderne groft i en foodprocessor og tilsæt sesam- og solsikkefrø. Kør et øjeblik med puls-knappen og bland dem med krydderier, salt og paprika. Opbevar i et glas med tætsluttende låg.
Tips
- I stedet for mørbradbøffer kan bruges små koteletter uden fedtkant eller halve schnitzler.
- Magert kød er mest mørt og saftigt, hvis det steges rosa.
Energifordeling
Nu hedder udskæringen mørbrad fra gris. Før hed det svinemørbrad.
Næringsindhold pr. person (ca. 399 g af retten):
Energi: 2564 kJ (613 kcal)
Protein: 35 g
Kulhydrat: 58 g
Kostfibre: 10 g
Fedt: 24 g
Næringsindhold pr. 100 g:
Energi: 643 kJ (154 kcal)
Protein: 9 g
Kulhydrat: 15 g
Kostfibre: 3 g
Fedt: 6 g