Mørbrad Royal med pesto

Lækker gæsteret af Mørbrad Royal med pesto, grønne asparges med parmesan, tomatchutney og kogte kartofler.

Af Vivi Schou | Forår, Sommer | Hovedretter | Fest, Gæster, Hverdag, Nytår, Weekend


Mørbrad Royal med pesto

Tilberedningstid

Ca. 1¼ time

Det skal du bruge

4 personer

2 Mørbrad Royal
olie
salt og peber
frisk timian

Pesto
100 g pinjekerner
50 g pecorinoost eller mild brie
50 g parmesan
1 fed hvidløg
ca. ½ dl olivenolie
1 bundt basilikum fra friland eller 1-2 bakker
salt

Tomatchutney
½ kg modne cherrytomater
250 g perleløg eller små skalotteløg
1-2 fed hvidløg
1 spsk lagereddike
1½ spsk akaciehonning
dild
salt og peber

250-300 g grønne asparges
50-100 g parmesan

1 kg nye kartofler

Sådan gør du

Kødet
En almindelig grisemørbrad kan bruges. Bimørbraden skæres af. Mørbraden afpudses helt for sener, hinder og fedt, og fraskæres 9 cm fra mørbradspidsen og 7 cm fra mørbradhovedet. Stykket er nu lige tykt over det hele og dermed fås den bedste kulinariske kvalitet efter stegningen. Stykket kaldes Mørbrad Royal.
Brun kødet i olie på en pande. Krydr kødet med salt, peber og timian.

Stil kødet i ovnen ved 175 grader i ca. 10 minutter.

Pesto
Kom pinjekernerne i en blender til pestoen, derefter de øvrige ingredienser. Tilsæt basilikumbladene og smag til med salt.

Tomatchutney
Skær tomaterne i halve og fjern stilken. Kom halvdelen tomaterne i en gryde og kog dem til en kompot. Bring vandet i kog, kom løgene i og beregn en kogetid på ca. 2 minutter, efter vandet er i kog igen. Pil løgene. Tilsæt løg, finthakket hvidløg, eddike og honning. Lad det koge igennem i ca. 5 minutter. Vend resten af tomaterne i kompotten. Smag til med skåret dild, salt og peber.

Kog kartoflerne.

Asparges
Kom høvlet parmesan på aspargesene og stil dem øverst i ovnen ved 150 grader i 5-10 minutter, til parmesanen er smeltet.

Kødet
Skær tynde endeskiver af hver mørbrad og del resten i fire ens stykker. Stil stykkerne på højkant i et ovnfast fad. Kom ½-1 spsk pesto ovenpå og stil dem i ovn ved 225 grader i 3-5 minutter, til pestoen bliver lidt brun og danner skorpe.
Server straks.

Tips

  • Bed grønthandleren om at skaffe et bundt basilikumblade fra friland. De smager meget kraftigere.
  • Overskydende pesto kan gemmes et par dage i køleskabet og bruges som sauce til pasta.
  • Pestoen kan røres med lidt ekstra olivenolie og bruges som dressing eller sauce.
  • Til pestoen kan der bruges pistacienødder eller hasselnødder i stedet for pinjekerner.
  • Færdigkøbt pesto kan også bruges.

Energifordeling

Nu hedder det mørbrad afpudset af mørbrad fra gris. Før hed udskæringen svinemørbrad afpudset af svinemørbrad fra svin.

 


Næringsindhold pr. person  (ca. 840 g af retten): 

Energi: 4296 kJ (1023 kcal)

protein: 76 g

kulhydrat: 59 g

kostfibre: 8 g

fedt: 53 g

 


Energiindhold pr. 100 g:

Energi: 511 kJ (122 kcal)

protein: 9 g

kulhydrat: 7 g

kostfibre: 1 g

fedt: 6 g