Mørbrad med kikærtepuré, kikærter og spinatsalat med bacon

Lækker ret af mørbrad med kikærtepuré, ristede kikærter og lun spinatsalat med bacon.

Af Nikolaj Kirk | Forår, Sommer | Hovedretter | Gæster, Hverdag, Weekend, Fest


Svinemørbrad med kikærtepuré, ristede kikærter og lun spinatsalat med bacon

Tilberedningstid

Ca. 1½ time, heraf arbejdstid ca. 1½ time plus iblødsætning

Det skal du bruge

4 personer

1 afpudset mørbrad fra gris, ca. 500 g
Salt og peber
1 spsk olie

Tørrede oliven
16 sorte oliven med sten, i olie

Kikærtepuré og ristede kikærter
3 dl kikærter
75 g smør
1-2 tsk olie, helst hvid trøffelolie
2 spsk olie
1-2 skalotteløg
½ tsk mild karry
½ tsk gurkemeje
10 g smør
Salt og peber
Frisk estragon

Spinatsalat med bacon
100-150 g bacon, helst tørsaltet
1 dl balsamico
150-200 g frisk spinat, gerne lidt grov
½-1 skalotteløg eller salatløg
Frisk dild

Tilbehør

200 g brød

Sådan gør du

Tørrede oliven
Fjern stenene fra de sorte oliven med en kniv og læg dem i et ildfast fad. Stil fadet i ovnen ved 150 grader i ca.1 time. Olivene skal være indtørrede og lidt sprøde.

Kikærtepuré
Læg kikærterne i blød i rigeligt vand 1/2 -1 døgn før kogning. Stil dem i køleskab. Hæld udblødningsvandet fra. Kom kikærterne i en gryde med koldt vand, så det dækker ærterne. Kog ærterne 5-10 minutter. Tag cirka halvdelen af ærterne op og gem dem i køleskab til ristede kikærter. Kog resten af ærterne ca. 45 minutter til de er møre. Hæld ærterne i en blender. Tilsæt lidt af kogevandet, så det får konsistens som lind grød. Når det er meget fint blendet, pureres det igennem en si. Stil pureen i køleskab, hvis den ikke skal bruges med det samme.

Kom pureen i en gryde med smør og varm langsomt op. Rør i gryden med en dejskraber, da puréen nemt brænder på. Smag til med trøffelolie, salt og peber.

Ristede kikærter
Rist de hele kikærter på en pande i olie til de er let brunede. Tilsæt finthakket løg og rist dem med. Tag panden fra varmen og stop omrøring. Drys karry og gurkemeje på. Tilsæt smør, salt, peber, tørrede oliven og finthakket estragon. Vend det forsigtigt.

Kødet
Fjern sølvsenen på mørbraden, hvis den ikke er fjernet. Skær mørbraden i 4 cm tykke skiver. Dup kødet tørt med køkkenrulle. Krydr med salt og peber. Varm olien på en pande ved god varme. Brun skiverne 1 minut på hver side. Skru ned til middel varme og steg kødet færdigt, ca. 4 minutter på hver side. Tag kødet af panden. Skær skiverne igennem på tværs og drys peber på.

Spinatsalat med bacon
Skær bacon uden svær i tern. Rist det på panden ved middel varme til baconen er lysebrun og sprød. Hæld baconen i en si, så fedtet løber fra. Kom baconen tilbage på panden. Tilsæt balsamico så det næsten dækker. Lad det koge ind, så baconen bliver glaseret.
Skyl spinaten omhyggeligt og fjern stilkene. Lad væden dryppe af. Kom spinaten i en skål. Vend den varme bacon i spinaten sammen med finthakket løg og fintklippet dild. Servér straks.

Vinforslag
Chianti Classico eller Pinot Noir fra Australien eller USA. Serveringstemperatur 15-17 grader

Tips

  • Kikærterne kan koges og pureres dagen før brug og opbevares i køleskab.
  • Kikærter er møre, når man kan mose en ært mellem to fingre ved et let tryk.
  • Oliven kan tørres flere dage i forvejen og stilles i køleskab.
  • Mørbradskiverne skal være rosa ved servering.

Energifordeling

Nu hedder udskæringen mørbrad fra gris. Før hed det svinemørbrad.

 

Næringsindhold pr. person  (ca. 517 g af retten): 

Energi: 3748 kJ (896 kcal)

Protein: 50 g

Kulhydrat: 60 g

Kostfibre: 11 g

Fedt: 48 g

 

Næringsindhold pr. 100 g:

Energi: 725 kJ (173 kcal)

Protein: 10 g

Kulhydrat: 12 g

Kostfibre: 2 g

Fedt: 9 g