Tilberedningstid
Ca. 1½ time
Det skal du bruge
4 personer
500 g hakket grisekød
1 lille løg
1½ tsk salt
1 æg
1 knsp peber
1½ dl havregryn eller 1 dl hvedemel
2 dl letmælk
25 g smør
Varm pastasalat
4 personer
250 g broccoli
3 gulerødder
200 g pasta fx skruer eller bogstaver
Dressing
2 spsk olie
1 spsk citronsaft
1 bundt purløg
salt og peber
Sådan gør du
Sådan skal du gøre:
- Kom kødet i en skål og tilsæt salt. Rør det godt sammen.
- Pil løget og riv det på den grove side af et råkostjern.
- Rør peber, æg og revet løg i kødet. Tilsæt havregrynene eller melet. Rør herefter mælken i.
Stegning
- Dyp en dessertske i et glas koldt vand. Tag fars op på skeen og form en frikadelle. Læg de færdigformede frikadeller på en tallerken. Se tegningen.
- Kom halvdelen af smørret på en pande.
- Smelt smørret ved god varme, det skal bruse af og blive lysebrunt.
- Læg halvdelen af frikadellerne på panden.
- Brun frikadellerne i ca. 2 minutter på begge sider.
- Skru ned. Steg frikadellerne i ca. 5 minutter på hver side, indtil de er gennemstegte.
- Tør panden af med køkkenrulle - det er en voksenopgave.
- Steg resten af frikadellerne på samme måde
Varm pastasalat
- Skyl og rens broccolien og skær den i små buketter. Skær stokken af broccolien i tern.
- Skræl gulerødderne og skær dem i stave.
- Kog pastaen efter anvisning på emballagen. De sidste 5 minutter af kogetiden tilsættes broccoli og gulerødder. Afdryp pasta og grøntsager i en sigte.
- Kom olie og citronsaft i en stor skål og pisk det sammen med klippet purløg, salt og peber.
- Kom pasta og grøntsager i skålen. Vend rundt i salaten med to skeer. Smag til med salt og peber.
Tips
- Dressingen kan udskiftes med en færdig pesto.
- Pastablandingen kan købes dybfrossen.
- Prøv også små frikadeller til tapas, buffet m.v.
Energifordeling
Nu hedder det hakket grisekød. Før hed det hakket svinekød.
Næringsindhold pr. person (ca. 540 g af retten) med 6 % fedt i det hakkede kød:
Energi: 2475 kJ (589 kcal)
protein: 42 g
kulhydrat: 49 g
kostfibre: 10 g
fedt: 23 g
Næringsindhold pr. 100 g med 6 % fedt i det hakkede kød:
Energi: 456 kJ (109 kcal)
protein: 8 g
kulhydrat: 9 g
kostfibre: 2 g
fedt: 4 g,
Næringsindhold pr. person (ca. 540 g af retten) med 10 % fedt i det hakkede kød:
Energi: 2638 kJ (628 kcal)
protein: 40 g
kulhydrat: 49 g
kostfibre: 10 g
fedt: 28 g
Næringsindhold pr. 100 g med 10 % fedt i det hakkede kød:
Energi: 486 kJ (116 kcal)
protein: 7 g
kulhydrat: 9 g
kostfibre: 2 g
fedt: 5 g