Mini-julefrikadeller og rodfrugt-fritter

Festlig anretning af mini-julefrikadeller som er krydret med bl.a. bacon og fintrevet skal af citron og klementin. Serveres med farverige rodfrugt-fritter af gulerødder, rødbeder og selleri. Perfekte til frokostbordet eller på buffet.

Af Sandra Leigh Draznin | Vinter, Efterår | Frokost, Buffet | Jul, Gæster


Mini-julefrikadeller og rodfrugt-fritter

Tilberedningstid

Ca. 45 minutter

Det skal du bruge

12 personer på buffet eller frokostbord

400 g hakket grisekød 
1 lille løg, ca. 50 g
1 lille æble, ca. 100 g
2 skiver lyst brød, ca. 50 g – gerne daggammelt
100 g bacon i skiver
1 citron
1 klementin eller appelsin
½ tsk salt
¼ tsk peber
1 knivspids stødt nelliker
1 knivspids stødt allehånde
¼ tsk stødt muskat – evt. revet muskatnød

25 g smør eller 1½ spsk olie

Rodfrugt-fritter
500 g gulerødder
500 g rødbeder
500 g selleri eller persillerødder
1-2 spsk olie
evt. frisk timian eller rosmarin

Sådan gør du

Tænd ovnen på 220 grader.
Skræl rodfrugterne og skær dem i stave ca. 10 cm lange. Vend dem sammen med olie, salt, peber og evt. krydderier og bred dem ud på en bageplade med bagepapir. Bag dem i ovnen 20-30 minutter. Læg stanniol over dem de første 10 minutter for at få den bedste kvalitet.

Kom løg, æble uden kernehus og brød uden skorpe i en hurtig-hakker eller foodprocessor og hak det fint. Skær baconskiverne i meget små tern eller strimler. Rør det hele sammen med kødet og tilsæt fintrevet skal af citron og klementin. Tilsæt salt, peber og de øvrige krydderier. Form farsen til ca. 36 små runde frikadeller.

Lad fedtstoffet blive varmt på en pande ved god varme. Brun frikadellerne ca. 2 minutter på hver side. Steg dem færdige ved middel varme ca. 6 minutter. Vend dem jævnligt. Eller læg frikadellerne efter de 4 minutters bruning i en bradepande med bagepapir. Steg dem færdige i ovnen 6-8 minutter ved 220 grader.

Tips

  • Mængden af krydderier kan øges, hvis man er interesseret i en mere krydret smag. 
  • Bacon kan findeles i hurtig-hakker sammen med de øvrige ting. 
  • I stedet for brød kan bruges 3 spsk rasp eller ½ dl hvedemel. 
  • Hvis der bliver frikadeller til overs, kan de gemmes i køleskab til senere brug eller fryses. 
  • Der kan laves kartoffel – og jordskokfritter sammen med eller i stedet for de nævnte rodfrugt-fritter 
  • Man kan lave en dip til rodfrugterne af fx yoghurt rørt med sød sennep.

Energifordeling

Nu hedder udskæringen hakket grisekød. Før hed det hakket svinekød.

 

Næringsindhold pr. frikadelle  (ca. 26 g af retten) med hakket grisekød med 10% fedt: 

Energi: 153 kJ (37 kcal)

Protein: 3 g

Kulhydrat: 2 g

Kostfibre: 0 g

Fedt: 2 g

 

Næringsindhold pr. 100 g:

Energi: 586 kJ (140 kcal)

Protein: 11 g

Kulhydrat: 6 g

Kostfibre: 1 g

Fedt: 8 g

 

Næringsindhold pr. frikadelle  (ca. 26 g af retten) med hakket grisekød med 6% fedt: 

Energi: 138 kJ (33 kcal)

Protein: 3 g

Kulhydrat: 2 g

Kostfibre: 0 g

Fedt: 2 g

 

Næringsindhold pr. 100 g:

Energi: 531 kJ (127 kcal)

Protein: 11 g

Kulhydrat: 6 g

Kostfibre: 1 g

Fedt: 6 g