Mignon med rodfrugter

Lækker efterårsret med gris, kartoffelsne, salat og smagfulde rodfrugter.

Af Nikolaj Kirk | Efterår, Vinter | Hovedretter | Hverdag, Weekend, Sund hverdagsmad


Skinkemignon med rodfrugter

Tilberedningstid

Ca. 45 minutter

Det skal du bruge

2 personer

1 mignon af skinke fra gris, ca. 350 g
1 løg
1-2 persillerødder
1-2 gulerødder
Salt og peber
1 spsk paprika
1 knsp cayennepeber
1 tomat
Evt. saucejævner
1 kvist frisk timian
½-1 spsk frisk peberrod

Kartoffelsne
500 g kartofler

Salat
¼-½ salathoved, fx egeblad
½ bundt radiser
1 spsk olie
½ tsk dijonsennep

Sådan gør du

Kog kartoflerne.

Dup kødet tørt med køkkenrulle. Kom kødet i en gryde med 4 dl kogende vand. Bring vandet i kog igen og skum. Tilsæt salt. Kog ved lav varme under låg i 10 minutter. Vend evt. kødet, hvis det ikke er dækket af væske. Tilsæt løg, persillerødder og gulerødder. Kog videre ved lav varme i ca. 10 minutter til kødet er kogt. Bruges et stegetermometer, skal centrumtemperaturen være 65-70 grader.

Tag kød og grøntsagerne op. Gem kogevandet.

Tilsæt paprika og cayennepeber til kogevandet, som kødet har kogt i. Lad det koge uden låg. Tilsæt tomaten, som er skåret i både. Del løg, persillerødder og gulerødder i mindre stykker og kom dem tilbage i kogevandet. Smag til med salt og peber. Jævn evt. saucen lidt. Skær kødet i tynde skiver og kom det i saucen eller læg det i de to tallerkener før sauce og grøntsager hældes over. Drys retten med timianblade og revet peberrod.

Damp alt væden fra de kogte kartofler. Pres kartoflerne gennem en purépresser, så er kartoffelsneen klar til servering.

Mens kødet koges.
Skyl salaten og lad den blive tør. Skær radiser i tynde skiver evt. på langs. Rør olie og sennep sammen og smag til med salt og peber. Vend salat og radiser i dressingen ved servering.

Tips

  • Det skal være vinterkartofler, man skal bruge til kartoffelsne. I stedet for kartoffelsne kan serveres kogte kartofler, ris eller pasta.
  • Ved en centrumtemperatur på 65 grader vil kødet være let rosa og ved 70 grader gennemstegt.
  • Ved at koge grøntsagerne hele bevarer de bedre deres smag. Man kan også tilsætte løg, persillerødder og gulerødder i mindre stykker fra starten.

Energifordeling

Nu hedder udskæringen mignon af skinke fra gris. Før hed det skinkemignon fra svin.

 

Næringsindhold pr. person  (ca. 670 g af retten): 

Energi: 2364 kJ (565 kcal)

Protein: 44 g

Kulhydrat: 55 g

Kostfibre: 12 g

Fedt: 16 g

 

Næringsindhold pr. 100 g:

Energi: 353 kJ (84 kcal)

Protein: 7 g

Kulhydrat: 8 g

Kostfibre: 2 g

Fedt: 2 g