Tilberedningstid
Ca. 1½ time første dag og ca. 15 minutter dag 2
Det skal du bruge
Hovedret til 3 personer eller frokostret til 6 personer
1 mignon fra gris, 450-500 g
Salt og peber
1 spsk olie
Fars
125 g hakket grisekød, ca. 10% fedt
Knap ½ tsk salt
Knap ¼ tsk peber
2 æggeblommer
2 skalotteløg
2 fed hvidløg
Evt. 1 chili
Ca. 200 g frisk spinat
Ragout
4 tynde skiver røget bacon
3 Cox Orange æbler
2 skalotteløg
Frisk timian efter ønske
Tilbehør
300 g brød
Sådan gør du
Skær grisemignonen godt halvt igennem på den lange led, en tredjedel nede. Vend kniven og skær et lignende snit så resten halveres. På denne måde dannes der en firkant på ca. 15 x 20 cm. Dup kødet tørt med køkkenrulle og krydr med salt og peber. Varm olien på en pande ved god varme. Brun hurtigt kødet på begge sider. Lad kødet blive koldt.
Rør det hakkede kød med salt, peber, æggeblommer, finthakkede løg og hvidløg samt evt. finthakket chili. Stil det i køleskab.
Kom skyllet spinat i kogende letsaltet vand i 2 minutter, og derefter i koldt vand. Hæld den i et dørslag. Pres vandet af spinaten og hak den groft. Rør farsen med spinat og fordel den på mignonen. Rul kødet sammen som til en tæt pølse. Rul den ind i et stykke stanniol og kom et ekstra stykke omkring. Læg den i et ovnfast fad og steg den i en 200 grader varm ovn i ca. 1 time. Vend den undervejs. Farsen skal være gennemstegt. Prøv evt. at stikke en kødnål ned i midten af rullen/ballontinen. Kødsaften skal være klar. Tag ballontinen ud og lad den afkøle. Stil den i køleskab til næste dag. Skær kødet i skiver.
Skær baconen i strimler og steg dem gyldne på en varm pande. Skær æblerne i kvarte, fjern kernehuset og skær dem i både. Snit skalotteløgene i tynde både. Kom begge dele på panden. Lad det svitse 2 minutter og tilsæt timianblade. Lad det stege yderligere 2-3 minutter. Krydr med salt og peber.
Servér ragouten lun til skiver af den kolde "ballontine".
Energifordeling
Nu hedder det mignon fra gris. Tidligere hed udskæringen skinkemignon fra svin.
Nu hedder det hakket grisekød. Tidligere hed udskæringen hakket svinekød.
Nu hedder det bacon fra gris. Tidligere hed udskæringen bacon fra svin.
Næringsindhold pr. person (ca. 475 g af retten):
Energi: 2946 kJ (594 kcal)
protein: 53 g
kulhydrat: 58 g
kostfibre: 7 g
fedt: 27 g
Energiindhold pr. 100 g:
Energi: 619 kJ (147 kcal)
protein: 11 g
kulhydrat: 12 g
kostfibre: 2 g
fedt: 6 g