Tilberedningstid
Ca. 30 minutter
Det skal du bruge
1 person
125 g medister
1 tsk olie
½ spidskål eller 1/5 hvidkål, ca. 250 g
1 løg
½-1 dl mini- eller letmælk
Salt og peber
Tilbehør
200 g kartofler
½-1 dl mini- eller letmælk
1 tsk smør
Sådan gør du
Vask og skræl evt. kartoflerne. Skær dem i mindre stykker og kog dem møre i letsaltet vand. Hæld vandet fra. Mos kartofler groft med en gaffel. Tilsæt mælk og smør. Smag til med salt og peber.
Mens kartofler koger:
Lad olien blive varm på en pande ved god varme. Olien skal være så varm, at ”det siger lyde”, når medisterpølsen kommes på panden. Brun kødet 2 minutter på hver side, skru ned til middel varme og steg ca. 15 minutter. Vend medisterpølsen ca. hver anden minut. Medisterpølse skal være gennemstegt. Stik evt. i den med en kødnål og se om kødsaften, der løber ud er klar, så er medisterpølsen gennemstegt.
Mens medisterpølsen steger:
Skyl kålen, fjern de yderste blade, hvis de er bløde. Snit kålen. Pil løget og skær det i tern. Kom kålen, løget og mælken i en gryde eller på en pande ved god varme. Vend jævnligt i kålen, til den er mør og der kun er lidt væske tilbage. Smag til med salt og peber.
Tips
- Hvis du steger hele medisterpølsen, så læg den i en spiral på panden.
- Steg evt. hele medisterpølsen og gem resten i køleskabet i et par dage til andre retter med medisterpølse eller til madpakken. Medisterpølse kan også fryses ned rå eller stegt i en fryseegnet plastpose og opbevares fx en måned i fryseren ved minus 18 grader.
- Krydr evt. stuvet kål med revet muskatnød.
- Du behøver ikke at skrælle vaskede kartofler. Gå dem lige efter for evt. jordrester.
- I stedet for en kartoffelmos kan du lave rodfrugtmos på samme måde fx ved at skifte nogle eller alle kartofler ud med selleri, jordskokker, gulerødder, persillerødder, pastinakker eller hvad du har lyst til.
- Der kan også blandes frosne ærter, majs fra frost eller dåse i den grove kartoffelmos lige inden servering.
- Du kan også nøjes med en ekstra stor portion stuvet kål til medisterpølsen eller en stor portion kartoffelmos med grøntsager i.
Energifordeling
Nu hedder det hakket grisekød. Før hed det hakket svinekød.
Næringsindhold pr. person (ca. 880 g af retten):
Energi: 2848 kJ (678 kcal)
protein: 33 g
kulhydrat: 61 g
kostfibre: 10 g
fedt: 32 g
Energiindhold pr. 100 g:
Energi: 322 kJ (77 kcal)
protein: 4 g
kulhydrat: 7 g
kostfibre: 1 g
fedt: 4 g