Lys chili con carne med hvide bønner og grisekød

Velsmagende og sund chili con carne med hvide bønner og grisekød. Rester af retten kan bruges i tortilla wraps eller som fyld i bagte kartofler.

Af Christine Bille Nielsen | Hele året | Hovedretter | Hverdag, Sund hverdagsmad, 6 om dagen


Lys chili con carne med hvide bønner og svinekød

Tilberedningstid

Ca. 1½ time + iblødsætning dagen i forvejen

Det skal du bruge

4 personer

250 g hvide bønner
1-2 bouillonterninger eller bouillonpulver/-pasta
4 fed hvidløg
1 laurbærblad
½ kg hakket grisekød
2 store løg
Salt og peber
1 frisk rød chili
1 appelsin
½ kg cherrytomater
1 bundt persille

Tilbehør

100-200 g salat
4 skiver grovbrød, 125 g


 

Sådan gør du

Sæt bønnerne i blød i en stor skål koldt vand dagen i forvejen eller mindst 10 timer før. Stil den i køleskabet.
Kassér udblødningsvandet og kom bønnerne i en gryde. Dæk med rigeligt koldt vand og bring bønnerne i kog. Tilsæt bouillonterning eller -pulver, 2 hele fed hvidløg og laurbærblad. Læg låg på og kog bønnerne til de er helt møre ca. 1 time. Hæld bønnerne i en si.

Lad en gryde blive varm ved god varme. Kom kødet i gryden, og vend det til det har ændret farve - må gerne brune. Tilsæt hakkede løg, salt og peber. Halver chilien og fjern kerner og mellemvægge. Skær chilien i små tern. Tilsæt chili, 2 fed presset hvidløg og 1 tsk fintrevet appelsinskal samt de kogte bønner. Kog det hele i ca. 15 minutter. Tilsæt cherrytomater skåret i halve og kog ca. 5 minutter til tomaterne er varme men ikke udkogte.
Smag til med salt og peber.
Server hakket persille til retten.

Tips

  • Kog evt. en større portion bønner ad gangen og gem dem i passende portioner i fryseren til senere brug.
  • Retten er mest velsmagende med hvide bønner, som du selv har kogt.
  • Der kan laves en hurtig og billig ret ved at bruge 2 dåser hvide bønner i tomatsauce og 1 dåse flåede, hakkede tomater i stedet for kogte bønner og friske tomater.
  • Rester af retten kan bruges i fuldkorns tortilla wraps eller som fyld i bagte kartofler.

Energifordeling

Nu hedder det hakket grisekød. Før hed det hakket svinekød.

 


Næringsindhold pr. person (ca. 740 g af retten) med 6 % fedt i det hakkede kød: 

Energi: 2406 kJ (573 kcal)

protein: 47 g

kulhydrat: 61 g

kostfibre: 19 g

fedt: 12 g

 


Næringsindhold pr. 100 g med 6 % fedt i det hakkede kød: 

Energi: 325 kJ (77 kcal) 

protein: 6 g

kulhydrat: 8 g 

kostfibre: 3 g

fedt: 2 g

 


Næringsindhold pr. person (ca. 740 g af retten) med 10 % fedt i det hakkede kød: 

Energi: 2568 kJ (611 kcal)

protein: 45 g

kulhydrat: 61 g

kostfibre: 19 g

fedt: 17 g

 

 

Næringsindhold pr. 100 g med 10 % fedt i det hakkede kød: 

Energi: 347 kJ (83 kcal)

protein: 6 g

kulhydrat: 8 g

kostfibre: 3 g

fedt: 2 g

 

C a. 250 g frugt og grønt pr. person

6 om dagen logo