Tilberedningstid
Ca. 1½ time + iblødsætning dagen i forvejen
Det skal du bruge
4 personer
250 g hvide bønner
1-2 bouillonterninger eller bouillonpulver/-pasta
4 fed hvidløg
1 laurbærblad
½ kg hakket grisekød
2 store løg
Salt og peber
1 frisk rød chili
1 appelsin
½ kg cherrytomater
1 bundt persille
Tilbehør
100-200 g salat
4 skiver grovbrød, 125 g
Sådan gør du
Sæt bønnerne i blød i en stor skål koldt vand dagen i
forvejen eller mindst 10 timer før. Stil den i køleskabet.
Kassér
udblødningsvandet og kom bønnerne i en gryde. Dæk med rigeligt koldt vand og
bring bønnerne i kog. Tilsæt bouillonterning eller -pulver, 2 hele fed hvidløg
og laurbærblad. Læg låg på og kog bønnerne til de er helt møre ca. 1 time. Hæld
bønnerne i en si.
Lad en gryde blive varm ved god varme. Kom kødet i
gryden, og vend det til det har ændret farve - må gerne brune. Tilsæt hakkede
løg, salt og peber. Halver chilien og fjern kerner og mellemvægge. Skær chilien
i små tern. Tilsæt chili, 2 fed presset hvidløg og 1 tsk fintrevet appelsinskal
samt de kogte bønner. Kog det hele i ca. 15 minutter. Tilsæt cherrytomater
skåret i halve og kog ca. 5 minutter til tomaterne er varme men ikke udkogte.
Smag til med salt og peber.
Server hakket persille til
retten.
Tips
- Kog evt. en større portion bønner ad gangen og gem dem i passende portioner i fryseren til senere brug.
- Retten er mest velsmagende med hvide bønner, som du selv har kogt.
- Der kan laves en hurtig og billig ret ved at bruge 2 dåser hvide bønner i tomatsauce og 1 dåse flåede, hakkede tomater i stedet for kogte bønner og friske tomater.
- Rester af retten kan bruges i fuldkorns tortilla wraps eller som fyld i bagte kartofler.
Energifordeling
Nu hedder det hakket grisekød. Før hed det hakket svinekød.
Næringsindhold pr. person (ca. 740 g af retten) med 6 % fedt i det hakkede kød:
Energi: 2406 kJ (573 kcal)
protein: 47 g
kulhydrat: 61 g
kostfibre: 19 g
fedt: 12 g
Næringsindhold pr. 100 g med 6 % fedt i det hakkede kød:
Energi: 325 kJ (77 kcal)
protein: 6 g
kulhydrat: 8 g
kostfibre: 3 g
fedt: 2 g
Næringsindhold pr. person (ca. 740 g af retten) med 10 % fedt i det hakkede kød:
Energi: 2568 kJ (611 kcal)
protein: 45 g
kulhydrat: 61 g
kostfibre: 19 g
fedt: 17 g
Næringsindhold pr. 100 g med 10 % fedt i det hakkede kød:
Energi: 347 kJ (83 kcal)
protein: 6 g
kulhydrat: 8 g
kostfibre: 3 g
fedt: 2 g
C a. 250 g frugt og grønt pr. person