Letrøget ribbenssteg på rodfrugter med grov kartoffelmos

Prøv den lækre, sprøde og letrøgede ribbenssteg på rodfrugter, som serveres med grov kartoffelmos og æble-pærechutney som tilbehør.

Af Mikkel Maarbjerg og Jens Vestergaard Jensen | Efterår, Vinter | Hovedretter | Hverdag, Sund hverdagsmad


Letrøget ribbenssteg på rodfrugter med grov kartoffelmos og æble-pærechutney

Tilberedningstid

Ca. 2 timer

Det skal du bruge

4 personer

1-1,2 kg letrøget ribbenssteg uden ben
1 løg
3 gulerødder
1-2 pastinakker
¼ selleri
salt og peber
1-2 rødbeder
1 tsk olie
1 dl balsamico
1 spsk akaciehonning
2 kviste timian

Æble-pærechutney
1 pære
1 æble
½ spsk farin eller honning
½ spsk hvid balsamico

Kartoffelmos
1 kg små kartofler med skræl
125 g smør
Læsø Sydesalt eller andet groft salt
1 bundt persille
1 bundt purløg

Sådan gør du

Letrøget ribbenssteg på rodfrugter
Bestil et stykke letrøget ribbenssteg uden ben hos slagteren. Fortæl at det skal bruges til ribbenssteg, så det ikke bliver for salt og for røget. Bed evt. slagteren om at ridse sværen så smalt som muligt.
Gå slagterens ridsning af sværen efter med en skarp kniv - især ude i siderne.
Skær løget i halve og derefter i skiver. Skær gulerødder, pastinakker og selleri i små tern på ca. 1x1x1 cm. Bland grøntsagerne, krydr med salt og peber og læg dem i en bradepande eller en stegegryde. Læg kødet i midten oven på et tyndt lag grøntsager og stil det i ovnen ved 200 grader i 1½-1¾ time til kød og grøntsager er møre.
Skær rødbederne i tern på ca. 1x1x1 cm og svits dem i olie. Krydr med salt og peber. Læg låg på og kog dem ved svag varme til de er møre. Hæld balsamico og honning på. Stil det til side, så rødbederne kan marinere, mens kød og grøntsager bliver møre i ovnen. Kog evt. væsken ind til den har konsistens som sirup.
Ved servering skæres kødet i skiver og de bagte grøntsager blandes med rødbederne. Smag til med salt og peber og drys med timianblade.

Æble-pærechutney
Kog pære og æble i små tern med 1 spsk vand til de er knap møre. Tilsæt farin og balsamico.

Kartoffelmos
Vask små kartofler med skræl og kog dem i vand uden salt til de er møre. Mos kartoflerne groft med en gaffel. Rør smørret i. Smag til med salt, peber, hakket persille og klippet purløg.

Tips

  • Hvis der er sky tilbage, kan den evt. koges ind og jævnes med lidt majsstivelse.

Energifordeling

Nu hedder udskæringen ribbenssteg af bryst fra gris. Før hed det ribbenssteg af svinebryst.

 

Næringsindhold pr. person  (ca. 870 g af retten): 

Energi: 5282 kJ (1262 kcal)

Protein: 56 g

Kulhydrat: 76 g

Kostfibre: 13 g

Fedt: 79 g

 

Næringsindhold pr. 100 g:

Energi: 608 kJ (145 kcal)

Protein: 6 g

Kulhydrat: 9 g

Kostfibre: 1 g

Fedt: 9 g