Tilberedningstid
Ca. 2 timer
Det skal du bruge
4 personer
1-1,2 kg letrøget ribbenssteg uden ben
1 løg
3
gulerødder
1-2 pastinakker
¼ selleri
salt og peber
1-2
rødbeder
1 tsk olie
1 dl balsamico
1 spsk akaciehonning
2 kviste
timian
Æble-pærechutney
1 pære
1 æble
½ spsk farin eller
honning
½ spsk hvid balsamico
Kartoffelmos
1 kg små kartofler med
skræl
125 g smør
Læsø Sydesalt eller andet groft salt
1 bundt
persille
1 bundt purløg
Sådan gør du
Letrøget ribbenssteg på rodfrugter
Bestil et stykke letrøget ribbenssteg
uden ben hos slagteren. Fortæl at det skal bruges til ribbenssteg, så det ikke
bliver for salt og for røget. Bed evt. slagteren om at ridse sværen så smalt som
muligt.
Gå slagterens ridsning af sværen efter med en skarp kniv - især ude i
siderne.
Skær løget i halve og derefter i skiver. Skær gulerødder,
pastinakker og selleri i små tern på ca. 1x1x1 cm. Bland grøntsagerne, krydr med
salt og peber og læg dem i en bradepande eller en stegegryde. Læg kødet i midten
oven på et tyndt lag grøntsager og stil det i ovnen ved 200 grader i 1½-1¾ time
til kød og grøntsager er møre.
Skær rødbederne i tern på ca. 1x1x1 cm og
svits dem i olie. Krydr med salt og peber. Læg låg på og kog dem ved svag varme
til de er møre. Hæld balsamico og honning på. Stil det til side, så rødbederne
kan marinere, mens kød og grøntsager bliver møre i ovnen. Kog evt. væsken ind
til den har konsistens som sirup.
Ved servering skæres kødet i skiver og de
bagte grøntsager blandes med rødbederne. Smag til med salt og peber og drys med
timianblade.
Æble-pærechutney
Kog pære og æble i små tern med 1 spsk
vand til de er knap møre. Tilsæt farin og balsamico.
Kartoffelmos
Vask små kartofler med skræl og kog dem i vand uden salt
til de er møre. Mos kartoflerne groft med en gaffel. Rør smørret i. Smag til med
salt, peber, hakket persille og klippet purløg.
Tips
- Hvis der er sky tilbage, kan den evt. koges ind og jævnes med lidt majsstivelse.
Energifordeling
Nu hedder udskæringen ribbenssteg af bryst fra gris. Før hed det ribbenssteg af svinebryst.
Næringsindhold pr. person (ca. 870 g af retten):
Energi: 5282 kJ (1262 kcal)
Protein: 56 g
Kulhydrat: 76 g
Kostfibre: 13 g
Fedt: 79 g
Næringsindhold pr. 100 g:
Energi: 608 kJ (145 kcal)
Protein: 6 g
Kulhydrat: 9 g
Kostfibre: 1 g
Fedt: 9 g