Langtidsbraiseret oksesteg med blommer og rødbeder

Langtidsbraiseret oksesteg med blommer og rødbeder

Af Nanna Simonsen | Efterår, Vinter | Hovedretter | Weekend


Langtidsbraiseret oksesteg med blommer og rødbeder

Tilberedningstid

Ca. 2½-3 timer, heraf arbejdstid ½ time

Det skal du bruge

6 personer

800 g oksebov
Salt og peber
2 tsk olie

600 g rødbeder
350 g rødløg (3-5 stk.)
500 g blå eller mørkerøde blommer
4-5 fed hvidløg
4-5 kviste frisk timian
1 lille kvist løvstikke (kan udelades)
1 laurbærblad
2 tsk frugteddike
2 tsk honning eller sirup

Pynt:
1 bundt purløg

Tilbehør:
Kartoffelmos
1400 g kartofler fx Estima
1 spsk smør

Sådan gør du

Dup kødet tørt med køkkenrulle, krydr med salt og peber.

Skyl og skræl rødbeder og skær dem i grove stykker.
Pil løg og skær dem i kvarte.
Flæk blommer og fjern stenene.

Varm olie i en gryde ved god varme. Brun kødet godt på begge sider 5-8 minutter i alt.

Tag kødet op og læg det i et ovnfast fad med låg evt. en stegeso eller læg stanniol tæt om fadet.
Læg rødbeder, løg, og hele hvidløgsfed i fadet, krydr med salt og peber. Læg krydderurterne ned imellem grøntsagerne.
Tilsæt 1 dl vand, eddike og honning.
Læg låg eller stanniol på og sæt fadet i ovnen*. Tænd på 150 grader og lad kød og grøntsager bage i 2½-3 timer, eller til alt er meget mørt.
Tilsæt blommer de sidste 15 minutter.

Skræl kartofler, eller skrub dem blot hvis du kan lide en grov mos.
Skær dem i grove stykker, kog dem helt møre uden salt.
Hæld vandet fra, gem 3-4 dl.
Tør kartoflerne lidt i gryden på lavt blus, og mos dem så med et piskeris, spæd med kartoffelvand, tilsæt lidt smør og smag til med salt og peber.

Tag fadet/gryden ud af ovnen og løft kød og grøntsager over i et dybt fad.
Kog skyen ind til den er kraftig og god dvs. skyen reduceres til mindre end en tredjedel.

Skær kødet i tykke skiver eller ”klodser” og server sammen med grøntsagerne.
Pynt med klippet purløg.

*Hvis du har en stegegryde med tilhørende låg, som kan tåle at komme i ovnen, kan retten laves i den. 

  

Tips

  • Server ”kartoffelsne” i stedet for kartoffelmos. Det er kogte kartofler passeret igennem en kartoffelpresser.

Energifordeling

Energifordeling og -indhold pr. person:
Protein: 22%
Kulhydrat: 47%
Fedt: 31%
2590 kJ = 620 kcal