Tilberedningstid
Ca. 1 time
Det skal du bruge
5 personer
1 kylling, ca. 1600 g
salt
1 løg
2 kviste timian
2 laurbærblade
8 peberkorn
Peberrodssauce
1 dl fløde, 9% eller mælk
3 spsk hvedemel
10 g smør
2 spsk eddike
½-1 spsk sukker efter smag
3-4 spsk revet peberrod
Evt. lidt høvlet perberrod til pynt
Tilbehør
1¼ kg kartofler
1-2 bundter nye gulerødder eller 5 gulerødder
Sådan gør du
Del kyllingen i fire – seks stykker og læg dem i en gryde. Hæld ca. ½ l vand ved, så det lige netop dækker. Bring vandet i kog og skum. Tilsæt salt, et helt løg, timian, laurbærblade og peberkorn. Læg låg på, og kog kyllingen ved svag varme 35 – 45 minutter, til den er gennemkogt.
Si suppen. Skum evt. fedtet af, som samler sig oven på suppen. Der skal bruges ca. 4 dl suppe til saucen.
Pil skindet af kyllingestykkerne og kasser skindet. Fjern evt. benene på brystkødet. Varm kødet i suppen. Tag det op og hold det varmt.
Kog kartoflerne og gulerødderne.
Ryst fløden og melet til en jævning. Bring suppen i kog. Pisk meljævningen i og bring det i kog under piskning. Pisk smørret i og lad det koge nogle minutter. Tag gryden fra varmen og smag saucen til med eddike, sukker og salt og derefter med revet peberrod.
Tips
- Hele lår eller overlår kan bruges i stedet for en hel kylling. Skindet kan fjernes før kogning.
- Udskæringer uden skind som brystfilet, inderfilet og lårfilet kan også bruges i stedet for en hel kylling. Kogetiden er kortere.
- Hvis der bruges meget vand til kogning af kyllingen, smager suppen ikke af ret meget. Den kan evt. koges ind til der er 4 dl væske.
- Overskydende suppe kan gemmes i køleskabet og bruges til suppe eller sauce.
- I stedet for at tilsætte smør kan man undlade at skumme suppen for fedt.
Energifordeling
Energifordeling og –indhold pr. person
Hvis kyllingekødet spises uden skind
Protein 32%
Kulhydrat 43%
Fedt 25%
2390 kJ – 570 kcal