Tilberedningstid
Ca. 1 time
Det skal du bruge
5 personer
1 kylling, ca. 1600 g
salt
1 løg
2 kviste timian
2 laurbærblade
8 peberkorn
Aspargessauce
500 g grønne asparges
20 g smør
4 spsk hvedemel
2 pasteuriserede æggeblommer
1 dl fløde, 9%
Tilbehør
1¼ kg kartofler
½ bundt dild
Sådan gør du
Del kyllingen i fire – seks stykker og læg dem i en gryde. Hæld ca. ½ l vand ved, så det lige netop dækker. Bring vandet i kog og skum. Tilsæt salt, et helt løg, timian, laurbærblade og peberkorn. Læg låg på, og kog kyllingen ved svag varme 35-45 minutter.
Bræk rodenderne af de grønne asparges. Skær dem i 3 cm lange stykker.
Si suppen op i en gryde. Skum evt. fedtet af, som samler sig oven på suppen. Der skal bruges ca. 4 dl suppe til saucen. Kog aspargesene i suppen ca. 5 minutter og tag dem op. Hold dem varme.
Pil skindet af kyllingestykkerne og kasser skindet. Fjern evt. benene på brystkødet. Varm kødet i suppen. Tag det op og hold det varmt.
Smelt smørret i en gryde og rør melet i. Tilsæt suppen, aspargesene er kogt i, lidt ad gangen under piskning. Lad saucen koge 5 minutter. Pisk æggeblommer og fløden sammen og pisk det i saucen. Varm op til saucen bliver tykkere i konsistens – det må ikke koge, når der er æggeblommer i. Kom aspargesstykkerne i saucen. Smag til med salt og peber.
Kog kartoflerne.
Klip dilden og server den til retten.
Tips
- Hele lår eller overlår kan bruges i stedet for en hel kylling. Skindet kan fjernes før kogning. Udskæringer uden skind som brystfilet, inderfilet og lårfilet kan også bruges i stedet for en hel kylling. Kogetiden er kortere.
- Hvide asparges kan bruges i stedet for grønne. Skræl de hvide asparges fra hoved og nedefter, og kog dem lidt længere tid end de grønne. Kogetiden for asparges er meget afhængig af tykkelsen.
- Hvide eller grønne asparges fra glas eller dåse kan bruges i stedet for friske.
- Hvis der bruges meget vand til kogning af kyllingen, smager suppen ikke af ret meget. Den kan evt. koges ind til der er 4 dl væske.
- Overskydende suppe kan gemmes i køleskabet og bruges til suppe eller sauce.
- En rest aspargessauce kan tilsættes en rest kylling i tern og serveres i tarteletter.
Energifordeling
Energifordeling og –indhold pr. person
Hvis kyllingekødet spises uden skind
Protein 33%
Kulhydrat 38%
Fedt 29%
2430 kJ – 580 kcal