Krydret karamelliseret flæsk med rodfrugtsalat

Danmarks nationalret, det sprødstegte flæsk, serveres her i en ny og vanedannende variant. Krydret karamelsauce supplerer kødet eminent godt. En sanselig smagseksplosion af lutter gode råvarer.

Af Sandra Leigh Draznin | Efterår, Vinter | Frokost | Gæster, Jul, Weekend


Krydret karamelliseret flæsk med rodfrugtsalat

Tilberedningstid

Ca. 55 minutter

Det skal du bruge

6 personer

600 g svinebryst, stegestykke i skiver, ½ cm tykke
Salt og peber

2 fed hvidløg
10 g frisk ingefær
2 stjerne anis
1 citron
½ dl rødvinseddike eller anden vineddike
100 g farin

Rodfrugtsalat
300 g selleri
300 g gulerødder
300 g pastinakker eller persillerødder
½ potte frisk koriander eller mynte

Dressing
2 røde peberfrugter
1-2 friske chili
1 fed hvidløg
½ citron
2 spsk olie

Sådan gør du

  1. Dup kødet tørt med køkkenrulle. Krydr med salt og peber.
  2. Læg stanniol i bunden af bradepanden. Læg skiverne på risten i bradepanden. Sæt bradepanden øverst i en kold ovn. Tænd ovnen på 225 grader og steg til skiverne er gyldne og sprøde 30-45 minutter – vend dem, når de er lysebrune på overfladen.
  3. Læg dem på køkkenrulle, når de er stegt.
  4. Skræl rodfrugterne og skær dem i tynde stave evt. let på skrå. Kom dem i kogende letsaltet vand. Kog dem 1 minut og læg dem straks i iskoldt vand og derefter i en si.
  5. Steg peberfrugten sort over en gasflamme eller under grillen, og læg den i en frysepose 5-10 minutter.
  6. Træk skindet af den, halver den og skrab kernerne ud. Blend peberfrugtkødet sammen med snittet chili uden frø og mellemvægge, hvidløg, 2 spsk citronsaft og olie. Smag til med salt og peber.
  7. Vend de afdryppede rodfrugter i dressingen sammen med korianderblade.
  8. Hak hvidløg og skrællet ingefær fint og læg det i en lille gryde med stjerne anis, fintrevet citronskal, citronsaft, vineddike og farin. Kog det til en karamelsauce – ca. 10 minutter. Det skal have tykkelse som ahornsirup.
  9. Hæld ”karamelsaucen” over de stegte, afdryppede flæskeskiver.

Tips

  • I stedet for grillede peberfrugter uden skind kan bruges 125 g grillede peberfrugter på glas eller i dåse.
  • Appelsin kan bruges i stedet for citron til ”karamelsaucen”.

Energifordeling

Energifordeling og -indhold pr. person
Protein 23%
Kulhydrat 42%
Fedt 35%
1425 kJ – 340 kcal