Krydrede kødboller med nudler

Lækker nem ret med krydrede kødboller og nudler, som er blandet med porreskiver. Retten kan serveres varm som hovedret eller spises kold til frokost og er derfor perfekt til madpakken.

Af Hanne Holm | Hele året | Frokost, Hovedretter, Madpakker | Hverdag, Sund hverdagsmad


Krydrede kødboller med nudler

Tilberedningstid

Ca. 30 minutter

Det skal du bruge

2 personer

300 g hakket grisekød, kalvekød, oksekød eller kylling, ca. 10% fedt
1 stort løg
3-4 fed hvidløg
Et stykke ingefær, 1 spsk
1 stor gulerod, ca. 100 g
2 spsk koriander, purløg eller mynte
¼ -½ tsk sort peber
½ tsk tørret, knust chili
3 spsk fiskesovs eller sojasauce
2 æg
1-2 spsk olie

Tilbehør

150 g æg nudler
1 porre
2 spsk sød chilisovs
1-2 spsk sojasauce

Sådan gør du

Skræl og hak løg og hvidløg. Skrab skindet af ingefær fx med en teske og finhak 1 spsk. Skræl og riv guleroden groft. Skyl og hak krydderurterne.
Bland kødet med alle ingredienserne på nær olien, som skal bruges til stegning. Rør i det til du har en sammenhængende fars.

Form små kødboller af farsen med en teske – ca. 26 kødboller i alt. Lad olien blive varm på en stor pande ved god varme. Eller steg kødbollerne i flere portioner på en mindre pande. Olien skal være så varm, at ”det siger lyde”, når kødbollerne kommes på panden. Brun kødbollerne 1-2 minutter på hver side, skru ned til middelvarme og steg dem ca. 3 minutter på hver side. De skal være brune og gennemstegte. Skær fx én over og check, om den er gennemstegt. Brug 8 frikadeller pr. person til retten. Resten køles hurtigt ned og stilles i køleskabet.

Rens porren og skær den i skiver.
Tilbered nudlerne efter anvisning på emballagen. Kog porre i skiver med nudlerne de sidste 2-3 minutter. Hæld vandet fra.

Tips

  • Retten kan også spises kold. Lav retten til to dage evt. til madpakken næste dag. Stil straks den portion og de overskydende kødboller, som skal gemmes, i køleskabet. 
  • De overskydende kødboller kan fryses i frostemballage eller gemmes i køleskabet et par dage til senere brug. 
  • Retten kan laves med hakket kød med en lavere eller højere fedtprocent, hvilket selvfølgelig vil give en mere mager eller fed ret.
  • Har du en rest råt kød til overs, kan du fryse den ned i en fryseegnet plastpose. Kødet kan holde sig ca. ½ år ved minus 18 grader.

Energifordeling

Nu hedder det hakket grisekød. Før hed det hakket svinekød.

 


Næringsindhold pr. person (ca. 635 g af retten) med 6% fedt i det hakkede kød. Med 8 kødboller pr. person: 

Energi: 2669 kJ (636 kcal)

protein: 38 g

kulhydrat: 75 g

kostfibre: 7 g

fedt: 19 g

 


Næringsindhold pr. 100 g med 6% fedt i det hakkede kød: 

Energi: 419 kJ (100 kcal) 

protein: 6 g

kulhydrat: 12 g 

kostfibre: 1 g

fedt: 3 g

 


Næringsindhold pr. person (ca. 635 g af retten) med 10% fedt i det hakkede kød. Med 8 kødboller pr. person:  

Energi: 2789 kJ (664 kcal)

protein: 37 g

kulhydrat: 75 g

kostfibre: 7 g

fedt: 23 g

 


Næringsindhold pr. 100 g med 10% fedt i det hakkede kød: 

Energi: 438 kJ (104 kcal) 

protein: 6 g

kulhydrat: 12 g 

kostfibre: 1 g

fedt: 4 g