Tilberedningstid
Ca. 20 minutter
Det skal du bruge
4 personer
1 stang vanilje
100 g sukker
3 æggeblommer
5 dl ymer
5 dl kærnemælk
1 dl piskefløde
Fintrevet skal af 1 stor usprøjtet citron
1 spsk. rosenvand (kan købes hos etniske grønthandlere, i helsekostforretninger og hos materialister).
Til servering:
Friske hindbær, frisk sødskærm (spansk kørvel) eller kørvel og specier, tvebakker eller kammerjunkere.
Sådan gør du
- Flæk vaniljestangen, skrab kornene, og mas dem sammen med et par spiseskefulde af den samlede sukkermængde – brug den flade side af en kniv.
- Hæld ”vaniljesukkeret” og resten af sukkeret i en skål sammen med æggeblommer og pisk til en cremet æggesnaps.
- Vend ymer i æggesnapsen, og tynd så blandingen ud med kærnemælk og piskefløde.
- Tilsæt nu revet skal af citron samt rosenvand.
- Lad koldskålen trække i køleskabet en time før servering.
- Server koldskålen iskold, gerne med lidt friske hindbær og sødskærm på toppen. Drys med lidt knuste småkager som specier, tvebakker eller kammerjunkere.
Tips
- Vil du lave koldskålen helt uden æg, kan du udelade æggeblommerne og gå ned i sukkermængde til 85 g sukker. Rør sukkeret i ymeren sammen med vanilje, og følg ellers opskriften.
- Se videoen med Marie Holm, som laver kærnemælkskoldskål
Energifordeling
Energifordeling og -indhold pr. person:
Protein 13 %
Kulhydrat 40 %
Fedt 47 %
1339 kJ – 319 kcal