Tilberedningstid
Koldhævning 12-24 timer. Efterhævning ca. 1 time. Bagning ca. 20-25 minutter.
Det skal du bruge
12 stk
5 g gær
3½ dl koldt vand
125 g havregryn
1 spsk honning
125 g rugmel
125 g hvedemel
1 tsk groft salt
½ spsk koldpresset rapsolie (til formene)
Drys:
25-50 g havregryn, sesamfrø, solsikkekerner eller andre kerner
Sådan gør du
- Rør gæren ud i koldt vand, og tilsæt havregryn, honning, og de to slags mel.
- Ælt dejen på maskine i 5 minutter.
- Tilsæt salt, og ælt igennem i et par minutter mere.
- Dæk dejskålen med film, og sæt den i køleskabet til næste dag (12-24 timer).
- Smør en muffinform med 12 huller med olie.
- Dyp hænderne eller en ske i koldt vand, og læg en klump dej (ca. 60 g) i hvert hul.
- Drys med havregryn, og/eller kerner og lad bollerne hæve tildækket i ca. 1 time.
- Bag bollerne ved 225 grader i 20-25 minutter.
- Afkøl på en rist.
Tips
- Brug gerne hørfrø, sesamfrø, nigellafrø, solsikkekerner, hakkede græskarkerner eller nødder til drys i stedet for eller sammen med havregrynene.
- Dejen kan også lægges i en smurt rugbrødsform. Hævetid: 1 time. Bagetid: ca. 45 minutter.
- Resten af bollerne kan bruges i madpakken næste dag eller gemmes i fryseren.
Energifordeling
Energifordeling og -indhold pr. stk.:
Protein 12%
Kulhydrat 76%
Fedt 12%
535 kJ – 130 kcal