Koldhævede havreboller

De nemme koldhævede boller er gode som morgenmad. Bollerne er også perfekte til madpakken og på en buffet. Der er brugt havregryn hørfrø, sesamfrø, nigellafrø, solsikkekerner og hakkede græskarkerner som drys. Du kan også blande nødder og frø med havregryn og drysse på.

Koldhævede havreboller

Af Sandra Leigh Draznin

Det skal du bruge

12 stk

5 g gær
3½ dl koldt vand
125 g havregryn
1 spsk honning
125 g rugmel
125 g hvedemel
1 tsk groft salt
½ spsk koldpresset rapsolie (til formene)

Drys:
25-50 g havregryn, sesamfrø, solsikkekerner eller andre kerner

Koldhævning 12-24 timer. Efterhævning ca. 1 time. Bagning ca. 20-25 minutter.


Sådan gør du

  1. Rør gæren ud i koldt vand, og tilsæt havregryn, honning, og de to slags mel.
  2. Ælt dejen på maskine i 5 minutter.
  3. Tilsæt salt, og ælt igennem i et par minutter mere.
  4. Dæk dejskålen med film, og sæt den i køleskabet til næste dag (12-24 timer).
  5. Smør en muffinform med 12 huller med olie.
  6. Dyp hænderne eller en ske i koldt vand, og læg en klump dej (ca. 60 g) i hvert hul.
  7. Drys med havregryn, og/eller kerner og lad bollerne hæve tildækket i ca. 1 time.
  8. Bag bollerne ved 225 grader i 20-25 minutter.
  9. Afkøl på en rist.

Tips

  • Brug gerne hørfrø, sesamfrø, nigellafrø, solsikkekerner, hakkede græskarkerner eller nødder til drys i stedet for eller sammen med havregrynene.
  • Dejen kan også lægges i en smurt rugbrødsform. Hævetid: 1 time. Bagetid: ca. 45 minutter.
  • Resten af bollerne kan bruges i madpakken næste dag eller gemmes i fryseren.

energifordeling

Energifordeling og -indhold pr. stk.:
Protein 12%
Kulhydrat 76%
Fedt 12%
535 kJ – 130 kcal
Sund hverdagsmad