Tilberedningstid
Ca. 45 minutter
Det skal du bruge
2 voksne + 2 børn
Kogte kødboller
500 g magert hakket grisekød, ca. 10% fedt
1½ tsk salt
½ tsk peber
1 æg
Evt. 1 løg
2½ dl letmælk
1 dl mel
15 g smør
Chili-tomatsauce
1 løg
1 fed hvidløg
1 spsk olie, fx rapsolie
1 lille peberfrugt
1 squash
1 dåse hakkede tomater
Salt
Peber
Evt. Sambal Oelek (indonesisk chilipasta)
Tilbehør
250 g tørret fuldkornspasta eller løse fuldkornsris
Sådan gør du
Kogte kødboller
- Form halvdelen af farsen til ca. 10 boller med en ske (den anden halvdel bruges fx til frikadeller til madpakke eller lign.) og lad dem simre i letsaltet vand eller bouillon ved svag varme ca. 8 minutter, til de er kogte.
Chili-tomatsauce
- Svits finthakket løg og hvidløg i olien i en gryde. Tilsæt peberfrugt og squash i tern og svits dem med.
- Tilsæt tomaterne.
- Lad saucen simre til grøntsagerne er møre - ca. 10 minutter.
- Smag til med salt og peber og tag sauce og grøntsager fra til børnene.
- Hvis saucen ønskes stærkere, kan den smages til med chilipasta.
Tilbehør
- Kog pastaen efter anvisningen på pakken.
TIL BARNET OVER 12 MÅNEDER
Vend lidt pasta sammen med sauce (uden chili) og grøntsager og skær 1 kødbolle i mindre stykker.
TIL SPÆDBARNET (7-10 MÅNEDER)
Mos nogle skefulde grøntsager og pasta med lidt sauce med en gaffel eller i en hurtighakker og tilsæt ½ tsk smør. Skær ½ kødbolle i små stykker.
Tips
- Hakkede tomater på dåse fås med løg/hvidløg/grøn peberfrugt.
- Kødboller kan også bruges som pålæg.
Energifordeling
Nu hedder det hakket grisekød. Før hed det hakket svinekød.
Næringsindhold i hele retten (ca. 570 g) med 6% fedt i det hakkede kød - Retten med 10 kødboller:
Energi: 2006 kJ (478 kcal)
protein: 28 g
kulhydrat: 59 g
kostfibre: 10 g
fedt: 13 g
Næringsindhold pr. 100 g med 6% fedt i det hakkede kød:
Energi: 350 kJ (83 kcal)
protein: 5 g
kulhydrat: 10 g
kostfibre: 2 g
fedt: 2 g
Næringsindhold i hele rette (ca. 570 g) med 10% fedt i det hakkede kød - Retten med 10 kødboller:
Energi: 2087 kJ (497 kcal)
protein: 27 g
kulhydrat: 59 g
kostfibre: 10 g
fedt: 15 g
Næringsindhold pr. 100 g med 10% fedt i det hakkede kød:
Energi: 364 kJ (87 kcal)
protein: 5 g
kulhydrat: 10 g
kostfibre: 2 g
fedt: 3 g