Karbonader med stuvede ærter og gulerødder

Kært barn har mange navne. Krebinetter eller karbonader? Her serverer vi dem i en traditionel opskrift med hakket grisekød, paneret i rasp og stegt sprøde på panden. Som tilbehør får du stuvede ærter og kogte gulerødder. Det er klassisk, og det er rent kræs.

Karbonader med stuvede ærter og gulerødder

Af Anne Skovgaard-Petersen

Det skal du bruge

4 personer

500 g hakket kød af gris
½-1 æg
1 dl rasp
salt og peber
25 g smør eller margarine

Stuvede ærter og gulerødder
3 gulerødder, ca. 250 g
300 g frosne ærter
20 g smør
2 spsk mel
1 bundt hakket persille



Tilbehør

800 g kartofler

 


Ca. 30 minutter


Sådan gør du

Karbonader:

  1. Kog kartoflerne.
  2. Form 4 karbonader ca. 1½ cm høje.
  3. Slå ægget ud på en tallerken og pisk det sammen med en gaffel.
  4. På en anden tallerken blandes rasp med salt og peber.
  5. Vend karbonaderne først i ægget og dernæst i raspen.
  6. Lad smørret blive gyldent på en pande ved god varme. Brun karbonaderne 1 minut på hver side. Skru ned til middel varme og steg dem færdige 4-5 minutter på hver side, til de er gennemstegte.

Stuvede ærter og gulerødder:

  1. Skær gulerødderne i tern. Kog gulerødderne i 3 dl letsaltet vand ca. 3 minutter.
  2. Tilsæt ærterne og kog yderligere 2 minutter.
  3. Hæld grøntsagerne i en si. Hæld kogevandet tilbage i gryden.
  4. Rør blødt smør og mel sammen til en bolle. Kom den i grøntsagsvandet og lad den smelte ved svag varme uden omrøring.
  5. Rør saucen igennem og kog den et par minutter.
  6. Vend grøntsagerne i og smag til.
  7. Drys hakket persille over ved servering.


Tips

  • Vend karbonaderne i hvedemel i stedet for æg og rasp.
  • En frossen grøntsagsblanding kan bruges til stuvede grøntsager. 
  • Stuvet spinat eller stuvet hvidkål kan bruges i stedet for stuvede ærter og gulerødder.
  • Karbonader kan også serveres med rødkål og skysauce.

energifordeling

Energifordeling og -indhold pr. person
Retten med 6% fedt i det hakkede kød
Protein 32%
Kulhydrat 30%
Fedt 38%
1740 kJ - 415 kcal

Retten med 10% fedt i det hakkede kød
Protein 27%
Kulhydrat 27%
Fedt 46%
1935 kJ - 460 kcal 
  

 

Sund hverdagsmad