Karbonader med stuvede ærter og gulerødder

Kært barn har mange navne. Krebinetter eller karbonader? Her serverer vi dem i en traditionel opskrift med hakket grisekød, paneret i rasp og stegt sprøde på panden. Som tilbehør får du stuvede ærter og kogte gulerødder. Det er klassisk, og det er rent kræs.

Karbonader med stuvede ærter og gulerødder

Af Anne Skovgaard-Petersen

Det skal du bruge

4 personer

500 g hakket grisekød, 10% fedt
½-1 æg
1 dl rasp, 45 g
1 tsk fint salt
Peber

1 spsk smør
2 spsk olie

Stuvede ærter og gulerødder
4 gulerødder, ca. 300 g
300 g bælgede ærter, gerne fra frost
20 g smør
2 spsk mel
1 bundt persille, 20 g



Tilbehør

  • 800 g små, nemme kartofler

 


Ca. 30 minutter


Sådan gør du

Karbonader:

  1. Kog kartoflerne med skræl.
  2. Form 4 karbonader ca. 1½ cm høje.
  3. Slå ægget ud på en tallerken og pisk det sammen med en gaffel.
  4. På en anden tallerken blandes rasp med salt og peber.
  5. Vend karbonaderne først i ægget og dernæst i raspen.
  6. Lad smør og olie blive gyldent på en pande ved god varme. Brun karbonaderne 1 minut på hver side. Skru ned til middel varme og steg dem færdige 6-7 minutter på hver side, til de er gennemstegte.

Stuvede ærter og gulerødder:

  1. Skær gulerødderne i tern.
  2. Kog gulerødderne 2-3 minutter i 3 dl letsaltet vand der lige dækker.
  3. Rør mel og blødt smør til en smørbolle.
  4. Rør den i gulerødderne og grøntsagsvandet. Lad det koge et par minutter mens der røres.
  5. Tilsæt ærter og varm igennem.
  6. Drys hakket persille over ved servering.


Tips

  • Man kan vælge kød med ca. 10% fedt eller derover, så er man mest sikker på et saftigt resultat. Hvis der vælges mere magert kød så skal man passe stegetiden, så kødet ikke får for lang tid. Jo længere tid det steges, jo mere tørt bliver det.
  • Hakket kød skal gennemsteges. Beregn altid en stegetid på 1 minut for hver millimeter karbonaden er i høj.
  • Vend karbonaderne i rasp eller hvedemel i stedet for æg og rasp.
  • Kødet kan blandes med revne grøntsager, fx 30 g revet squash pr. 100 g hakket kød, lidt revet hvidløg, ¼ tsk groft salt, lidt peber eller revet citronskal og friske timianblade.
  • Se også karbonader med bønner 


energifordeling

Energifordeling og -indhold pr. person
Protein 24%
Kulhydrat 36%
Fedt 41%
2656 kJ - 635 kcal 
  

 

Sund hverdagsmad