Kalvetykkam eller -bov med hvide bønner


Louise Dandanell

Af Louise Dandanell Ørsted

Det skal du bruge

4 personer

7-800 g kalvetykkam eller –bov
Salt og peber
2 tsk smør

3 løg, 200 g
2 pastinakker, 200 g
2 persillerødder, 200 g
3-4 gulerødder, 300 g
½ pk bacon, 65 g
2 dl hvidvin
2 dl vand eller æblemost
1 laurbærblad
1 stilk timian
1 dåse hvide bønner, 240 g drænet vægt
Salt, peber

Kålsalat
200 g spidskål
200 g broccoli
1 æble
2 spsk eddike
½ dl æblemost
1 tsk salt
1 tsk sukker
Groft peber

Pynt
Evt. friske laurbærblade


Ca. 1½ time


Sådan gør du

Dup kødet tørt med køkkenrulle. Krydr med salt og peber.
Pil løg og skær dem i både.
Skræl pastinakker, persillerødder og gulerødder og skær dem i mindre stykker.
Skær bacon i tern.
Varm smør i en rummelig gryde ved god varme. Brun kødet på alle sider og tag det op.
Tilsæt grøntsager og bacon og vend det rundt i fem minutter.
Læg kødet tilbage i gryden.
Hæld hvidvin eller æblemost, vand og krydderurter i gryden. Kog op og skru ned til svag varme. Læg låg på og lad retten simre i cirka 1 time.
Tag kødet op og pak det i stanniol.
Hæld bønnerne i og varm igennem. Smag til med salt og peber.
Jævn med lidt sovsejævner, hvis saucen er for tynd.

Fjern de yderste blade fra spidskålen. Skyl broccoli.
Skær de to slags kål i tynde strimler.
Skyl æblet, fjern kernhus og skær det i tynde både.
Rør eddike, æblemost og sukker sammen og smag til med salt og peber. Vend kål og æble i dressingen.

Tips

  • Selleri kan også bruges i saucen.
  • Tilsæt evt. en dåse artiskokhjerter sammen med de hvide bønner.
  • I stedet for bønner kan man servere kogte kartofler eller kartoffelmos til.
  • En tomatsalat med rødløg og basilikum passer også godt til.

energifordeling

Energifordeling og -indhold pr. person 
Protein 37 %
Kulhydrat 37 %
Fedt 26 % 
2180 kJ – 520 kcal
Sund hverdagsmad