Kalvespidsbryst med glaserede løg og rodfrugter

Få mad til flere dage, når du køber spidsbryst af kalv eller okse. Spidsbrystet simrer i en gryde, og det giver en skøn suppe. I denne opskrift skæres kødet i tykke skiver, der ristes, til de karameliserer. Serveres med glaseret tilbehør.

Af Nanna Simonsen | Efterår, Vinter | Hovedretter | Weekend, Gæster


Kalvespidsbryst med glaserede løg og rodfrugter

Tilberedningstid

Ca. 2½-3 timer

Det skal du bruge

5 personer

Ca. 1 kg kalvespidsbryst
2 spsk salt
1 tsk sukker

Urter til kogning
Gulerod, løg, selleri og hvidløg
Krydderier: 1 laurbærblad, 1 kvist timian og 10 peberkorn

Ristning af kød og grøntsager
1 bdt persille
3-4 gulerødder, 260 g
3-4 persillerødder, 420 g 
Salt
2-3 rødløg, 165 g
1 tsk smør
1 tsk olivenolie
1 kvist timian
1½ spsk vineddike
2-3 spsk af suppen fra kalvespidsbrystet
Ca. 1 tsk honning
Salt og peber

Tilbehør

Små kogte kartofler, 500 g og ristet rugbrød, 250 g

Sådan gør du

Gør grøntsagerne til kogningen i stand. Bring 1 liter vand i kog med salt og sukker. Læg kødet* i, bring det i kog igen, skum og tilsæt grøntsager og krydderier. Lad det simre under låg i 1½ -2 timer. Skum suppen jævnligt.

Lad spidsbrystet stå i gryden en times tid. Tag det op og si suppen.

Gør gulerødder og persillerødder i stand og skær dem i mundrette stykker. Kom dem i kogende, letsaltet vand og kog dem ca. 1½ min. Hæld dem i et dørslag og overbrus dem med lidt koldt vand.

Pil løgene og skær dem i tynde både. Rist de forkogte grøntsager let på panden i smør og olie. Tilsæt løgene efter ét minuts tid. Tilsæt timian, vineddike og 2-3 spsk suppe. Lad væden dampe væk. Smag til med honning, salt og peber. Tag grøntsagerne af panden og hold dem lune.

Skyl, tør og hak persillen. Skær spidsbrystet i tykke skiver. Læg skiverne på panden og steg dem ved blid varme. Tilsæt 2-3 spsk suppe og lad den stege væk. Krydr med salt og peber og tag skiverne af panden, når de er karamelagtige og brune på begge sider. Server kødet med de glaserede rodfrugter og løg. Drys hakket persille over og giv små kogte kartofler og ristet rugbrød til.

* Hvis vandet ikke dækker kødet, tilsættes mere vand og salt.  

Tips

  • Kalvespidsbryst indeholder en tynd fedtbræmme, som kan skæres væk på tallerkenen.
  • Resterne af et stykke spidsbryst smager skønt i tynde skiver på rugbrød med pickles.
  • Suppen kan bruges en anden dag til fx Orangerød suppe med nødderistet kalvekød.

Energifordeling

Energifordeling og -indhold pr. person
Protein 29%
Kulhydrat 35%
Fedt 35% 
2730 kJ - 650 kcal