Det skal du bruge
4 personer
500 g hakket svinekød1-1½ tsk salt
½ tsk peber
1 æg
1 løg, ca. 50 g
½-1 dl hvedemel
1-1½ dl mælk, fx minimælk
1 lille hvidkålshoved
evt. kødsnor
2½ dl bouillon - gerne svinebouillon
ca. 1 spsk tomatpuré
25 g smør
saucejævner
Tilbehør
1 kg kartofler1 bundt persille
100 g syltede agurker i skiver eller agurkesalat
Ca. 1 time
Sådan gør du
Rør kødet med salt. Tilsæt peber, æg og revet løg. Tilsæt melet. Rør herefter mælken i. Stil farsen i køleskab til den skal bruges.Fjern de yderste blade på hvidkålen. Læg kålen i kogende vand 4-5 minutter, tag den op og tag forsigtigt de 8 yderste blade af en ad gangen. Læg kålbladene 3-4 minutter i kogende vand til de er bløde. Lad dem dryppe af i en si. Skær det nederste grove stykke af midterribben uden at bladene går i stykker.
Bred kålbladene ud på et spækkebræt og fordel farsen på midten af hvert blad. Pak kålen om farsen og bind evt. om pakkerne med en kødsnor eller læg pakkerne med lukningen nedad i en sauterpande eller gryde. Hæld bouillon og tomatpuré ved og lad dolmerne koge ved svag varme under låg i ca. 30 minutter. Tag dem op og lad dem dryppe af i en si.
Kog kartoflerne. Hak persillen.
Lad smørret blive gyldent på en pande ved god varme. Brun kåldolmerne på begge sider. Tilsæt saucejævner til bouillonen. Smag saucen til med salt og peber.
Fjern kødsnor og hæld lidt af saucen over kåldolmerne. Server resten af saucen til.
Tips
- Krydr farsen med lidt hakket, røget skinke, merian eller basilikum.
- Skær den resterende kål i strimler, svits den mør i smør eller margarine med lidt salt og server den til.
- Saucen kan jævnes med en meljævning.