Kåldolmer med appelsin, pistacie, tørrede rosenblade og gris

Velsmagende kåldolmere med fyld af hakket grisekød. Serveres med appelsinsauce og topping af pistacienødder og tørrede rosenblade.

Af Mikkel Karstad | Efterår, Vinter | Hovedretter | Hverdag


Kåldolmer med appelsin, pistacie, tørret rosenblade og gris

Tilberedningstid

Ca. 45 minutter

Det skal du bruge

4 personer

Kåldolmer:

400 g hakket grisekød, 10 %
1 løg
1 fed hvidløg
10 kviste frisk timian
1 æg
2 spsk havregryn, finvalsede
Salt og friskkværnet peber
1 hvidkål, 16 store blade heraf + 100 g
¼ dl olivenolie

Topping:

2 dl hønse- eller grøntsagsbouillon
1 usprøjtet appelsin
30 g pistacienødder
2 spsk tørrede, usprøjtede rosenblade (fås kun i specialbutikker)
5 laurbærblade, friske eller tørrede
Salt og friskkværnet peber
¼ dl olivenolie

Tilbehør

  • 200 g ris, fx brune fuldkorn

Sådan gør du

  1. Kom grisekød i en skål, og rør den sej med salt i 1 minut.
  2. Tilsæt finthakket løg, finthakket hvidløg, timianblade, æg, salt, peber og havregryn. Rør yderligere 1-2 min, så farsen bliver homogen og sammenhængende. Stil skålen i køleskab ca. ½ time.
  3. Bring en 4-5 liters gryde ½ fyldt med vand og 2 tsk salt.
  4. Læg hvidkålshovedet i det kogende vand i 1 minut, på den måde er det nemmere at tage bladene af i så hele stykker som muligt.
  5. Tag hvidkål op af vandet, tag bladene af, og lad dem dryppe godt af på et viskestykke.
  6. Tag fars ud af køleskab.
  7. Snit 100 g af det resterende hvidkål helt fint. Kom det op i en skål med 1 tsk salt, og knus det lidt, så det smider lidt væde. Vrid nu væden ud af kålen og kom hvidkål op i farsen og rør godt rundt. Form farsen i 16 lige store boller og pak dem ind i hver sit kålblad som en lille rulle, der er lukket godt i begge ender.
  8. Kom halvdelen af olien i et ildfast fad og læg dolmerne med lukning nedad.
  9. Kom bouillon, appelsinsaft og fintrevet skal, hakket pistacie, tørrede roser og laurbærblade ud over.
  10. Krydr med salt og friskkværnet peber, dryp med resten af olivenolien.
  11. Sæt fadet i en forvarmet ovn. Bag ved 170 grader i ca. 20 minutter til kødet er gennemstegt, og dolmerne har fået en flot gylden farve.
  12. Tag dolmerne ud af ovnen og server dem med kogte ris til.

 

Tips

Energifordeling

Nu hedder det hakket grisekød. Før hed det hakket svinekød.

 


Næringsindhold pr. person (ca. 790 g af retten) med 6 % fedt i det hakkede kød: 

Energi: 2743 kJ (653 kcal)

protein: 36 g

kulhydrat: 64 g

kostfibre: 15 g

fedt: 25 g

 


Næringsindhold pr. 100 g med 6 % fedt i det hakkede kød: 

Energi: 346 kJ (82 kcal) 

protein: 5 g

kulhydrat: 8 g 

kostfibre: 2 g

fedt: 3 g

 


Næringsindhold pr. person (ca. 790 g af retten) med 10 % fedt i det hakkede kød: 

Energi: 2873 kJ (684 kcal)

protein: 34 g

kulhydrat: 64 g

kostfibre: 15 g

fedt: 30 g

 


Næringsindhold pr. 100 g med 10 % fedt i det hakkede kød: 

Energi: 362 kJ (86 kcal)

protein: 4 g

kulhydrat: 8 g

kostfibre: 2 g

fedt: 4 g