Tilberedningstid
Ca. 45 minutter
Det skal du bruge
4 personer
Kåldolmer:
400 g hakket grisekød, 10 %
1 løg
1 fed hvidløg
10 kviste frisk timian
1 æg
2 spsk havregryn, finvalsede
Salt og friskkværnet peber
1 hvidkål, 16 store blade heraf + 100 g
¼ dl olivenolie
Topping:
2 dl hønse- eller grøntsagsbouillon
1 usprøjtet appelsin
30 g pistacienødder
2 spsk tørrede, usprøjtede rosenblade (fås kun i specialbutikker)
5 laurbærblade, friske eller tørrede
Salt og friskkværnet peber
¼ dl olivenolie
Tilbehør
- 200 g ris, fx brune fuldkorn
Sådan gør du
- Kom grisekød i en skål, og rør den sej med salt i 1 minut.
- Tilsæt finthakket løg, finthakket hvidløg, timianblade, æg, salt, peber og havregryn. Rør yderligere 1-2 min, så farsen bliver homogen og sammenhængende. Stil skålen i køleskab ca. ½ time.
- Bring en 4-5 liters gryde ½ fyldt med vand og 2 tsk salt.
- Læg hvidkålshovedet i det kogende vand i 1 minut, på den måde er det nemmere at tage bladene af i så hele stykker som muligt.
- Tag hvidkål op af vandet, tag bladene af, og lad dem dryppe godt af på et viskestykke.
- Tag fars ud af køleskab.
- Snit 100 g af det resterende hvidkål helt fint. Kom det op i en skål med 1 tsk salt, og knus det lidt, så det smider lidt væde. Vrid nu væden ud af kålen og kom hvidkål op i farsen og rør godt rundt. Form farsen i 16 lige store boller og pak dem ind i hver sit kålblad som en lille rulle, der er lukket godt i begge ender.
- Kom halvdelen af olien i et ildfast fad og læg dolmerne med lukning nedad.
- Kom bouillon, appelsinsaft og fintrevet skal, hakket pistacie, tørrede roser og laurbærblade ud over.
- Krydr med salt og friskkværnet peber, dryp med resten af olivenolien.
- Sæt fadet i en forvarmet ovn. Bag ved 170 grader i ca. 20 minutter til kødet er gennemstegt, og dolmerne har fået en flot gylden farve.
- Tag dolmerne ud af ovnen og server dem med kogte ris til.
Tips
-
Opskriften er fra SMÆK PÅ SMAGEN. Se mere på www.smækpåsmagen.dk
Energifordeling
Nu hedder det hakket grisekød. Før hed det hakket svinekød.
Næringsindhold pr. person (ca. 790 g af retten) med 6 % fedt i det hakkede kød:
Energi: 2743 kJ (653 kcal)
protein: 36 g
kulhydrat: 64 g
kostfibre: 15 g
fedt: 25 g
Næringsindhold pr. 100 g med 6 % fedt i det hakkede kød:
Energi: 346 kJ (82 kcal)
protein: 5 g
kulhydrat: 8 g
kostfibre: 2 g
fedt: 3 g
Næringsindhold pr. person (ca. 790 g af retten) med 10 % fedt i det hakkede kød:
Energi: 2873 kJ (684 kcal)
protein: 34 g
kulhydrat: 64 g
kostfibre: 15 g
fedt: 30 g
Næringsindhold pr. 100 g med 10 % fedt i det hakkede kød:
Energi: 362 kJ (86 kcal)
protein: 4 g
kulhydrat: 8 g
kostfibre: 2 g
fedt: 4 g