Kalvetykkam eller -bov med hvide bønner

Kalvetykkam eller -bov med hvide bønner

Louise Dandanell

Af Louise Dandanell Ørsted

Det skal du bruge

4 personer

7-800 g kalvetykkam eller –bov
Salt og peber
2 tsk smør

3 løg, 200 g
2 pastinakker, 200 g
2 persillerødder, 200 g
3-4 gulerødder, 300 g
½ pk bacon, 65 g
2 dl hvidvin
2 dl vand eller æblemost
1 laurbærblad
1 stilk timian
1 dåse hvide bønner, 240 g drænet vægt
Salt, peber

Kålsalat
200 g spidskål
200 g broccoli
1 æble
2 spsk eddike
½ dl æblemost
1 tsk salt
1 tsk sukker
Groft peber

Pynt
Evt. friske laurbærblade


Ca. 1½ time


Sådan gør du

  1. Dup kødet tørt med køkkenrulle. Krydr med salt og peber.
  2. Pil løg og skær dem i både.
  3. Skræl pastinakker, persillerødder og gulerødder og skær dem i mindre stykker.
  4. Skær bacon i tern.
  5. Varm smør i en rummelig gryde ved god varme. Brun kødet på alle sider og tag det op.
  6. Tilsæt grøntsager og bacon og vend det rundt i fem minutter.
  7. Læg kødet tilbage i gryden.
  8. Hæld hvidvin eller æblemost, vand og krydderurter i gryden. Kog op og skru ned til svag varme. Læg låg på og lad retten simre i cirka 1 time.
  9. Tag kødet op og pak det i stanniol.
  10. Hæld bønnerne i og varm igennem. Smag til med salt og peber.
  11. Jævn med lidt sovsejævner, hvis saucen er for tynd.
  12. Fjern de yderste blade fra spidskålen. Skyl broccoli.
  13. Skær de to slags kål i tynde strimler.
  14. Skyl æblet, fjern kernhus og skær det i tynde både.
  15. Rør eddike, æblemost og sukker sammen og smag til med salt og peber.
  16. Vend kål og æble i dressingen.

 

Tips

  • Selleri kan også bruges i saucen.
  • Tilsæt evt. en dåse artiskokhjerter sammen med de hvide bønner.
  • I stedet for bønner kan man servere kogte kartofler eller kartoffelmos til.
  • En tomatsalat med rødløg og basilikum passer også godt til.

energifordeling

Energifordeling og -indhold pr. person 
Protein 37 %
Kulhydrat 37 %
Fedt 26 % 
2180 kJ – 520 kcal
Sund hverdagsmad