Det skal du bruge
5-6 personer
Ca. 1 kg kalvekød (bov, klump, bryst eller tykkam)
Kogeurter: (lidt løg, gulerod, selleri og porretop)
3 dl hvidvin
4-5 dl vand
10 peberkorn
½ laurbærblad
Et par kviste timian
1 bundt persille
Salt
Selve frikasséen:
2-3 gulerødder
1-2 porre
1/4 selleri
2 små persillerødder
ca. 30 g smør
2-3 spsk. mel
1 dl fløde 13 %
Salt og peber
Evt. lidt citronsaft
Hakket persille og/eller kørvel
Tilbehør
1,5 kg kogte kartofler
Ca. 2 timer
Sådan gør du
Kødet
- Læg kødet i en gryde med koldt vand og bring det langsomt i kog. Skum urenhederne af.
- Gør kogeurterne i stand og skær dem i småstykker. Tilsæt urter, vin, vand, krydderier, krydderurter og salt til kødet.
- Lad kødet simre meget blidt under låg i ca. 5 kvarter. Tag det op og læg det på et fad. Si suppen og kog den ind til 5-6 dl.
- De udkogte urter smides ud.
Frikasséen
- Puds det kogte kød af for sener, fedt o.l. Skær det i stykker der er større end en mundfuld, så man stadig skal bruge kniv og gaffel, når man spiser retten.
- Gør de friske grøntsager i stand og skær dem i mundrette stykker.
- Blancher dem kort i spilkogende letsaltet vand, dryp dem af og læg dem sammen med kødet.
- Smelt smørret i en tykbundet gryde, tilsæt mel og bag det godt igennem. Spæd lidt efter lidt med suppen, pisk grundigt. Lad saucen koge godt igennem.
- Tilsæt fløde, kød og grøntsager og kog det, indtil grøntsagerne er møre.
- Smag frikasséen til med salt og peber og evt. lidt citronsaft.
- Drys krydderurter over frikasséen og server den med kartofler til.
Tips
- Forår og sommer kan frikasséen tilberedes med nye grøntsager som gulerødder, ærter, bønner, asparges og spidskål. Pas på med at overkoge de friske nye grøntsager.