Julesteg i æblemost og svesker med bagte æbler og saltet kål

Julesteg i æblemost og svesker med bagte æbler og saltet kål

Af Thomas Castberg | Vinter | Hovedretter | Gæster, Jul, Weekend


Julesteg i æblemost og svesker med bagte æbler og saltet kål

Tilberedningstid

Ca. 2½ time

Det skal du bruge

4 personer

Oksetykstegsfilet, -cuvette eller kalvetykkam, ca. 1,2 kg
Salt og peber
2 tsk olie

2½ dl æblejuice eller -most
4 nelliker
4 enebær

6 mellemstore rødbeder, 800 g

6 æbler, gerne Belle de Boskoop, 600 g
1 tsk salt
1 tsk sukker

½ spids- eller hvidkål, 800 g
1½ tsk salt
2 tsk sukker

100 g svesker uden sten

Tilbehør

Kartoffelmos af 1,2 kg kartofler

Sådan gør du

Dup kødet tørt med køkkenrulle, krydr med salt og peber.
Varm olie i en gryde ved god varme Brun stegen godt på alle sider.
Tilsæt æblejuice eller -most og krydderier evt. lagt i et kaffefilter. Læg låg på og sæt gryden i ovnen ved 180 grader i 2 timer.
Eller skru ned til svag varme og lad gryden blive på kogepladen.
Kog rødbederne i letsaltet vand ca. 45 minutter. Gnid skindet af dem og skær dem store tern 3x3x3 cm.
Skær æblerne i fire eller otte stykker alt efter størrelse. Fjern kernehusene. Bland med salt og sukker i et ovnfast fad. Sæt dem i ovnen og bag i 30 minutter.
Snit hvidkålen så tyndt det overhovedet er muligt! Vend med salt og sukker. Sæt den i køleskab.
Kom sveskerne i gryden 10 minutter før stegen er færdig.
Tag stegen op når den er mør og kog lagen ind ved god varme uden låg til den tykner.
Tilsæt æbler og rødbeder og server som på billedet.

Energifordeling

Energifordeling og -indhold pr. person
Protein: 30%
Kulhydrat: 58%
Fedt: 12%
2560 kJ = 612 kcal