Jordskok-salvie, citron, røget bacon

Smagfuld jordskok-bouillon med bagte og stegte jordskokker samt saltet citron og toppet med bacon.

Efterår, Vinter | Hovedretter | Gæster, Weekend


Jordskok-salvie, citron, røget bacon

Tilberedningstid

Ca. 2 timer

Det skal du bruge

4 personer

Jordskok-bouillon:

10 jordskokker
½ tsk olivenolie
4 dl kyllingebouillon
½ tsk eddike
1 timiankvist
½ tsk salt
½ tsk friskkværnet peber

Bagte jordskokker:

8 jordskokker
1 tsk olivenolie
1 tsk salt

Stegte jordskokker og salvieblade:

8 salvieblade
1-2 dl stegeolie
1 tsk groft salt

Saltet citron:

1 citron, usprøjtet
2 spsk salt

Pynt:

8 skiver røget bacon i tynde skiver

Salvieolie:

50 g salvie
20 g babyspinat
1 dl neutral rapsolie
1 knivspids salt

 

Sådan gør du

Jordskok-bouillon:

  1. Skræl jordskokkerne og skær dem i tynde skiver.
  2. Brun jordskokkerne i olivenolie i en gryde.
  3. Hæld kyllingebouillonen over og tilsæt timian. Kog det ind til det halve.
  4. Smag til med eddike, salt og peber.
  5. Hæld det igennem en fin si og kassér jordskokkerne.

Bagte jordskokker:

  1. Sæt ovnen på 225 grader.
  2. Fordel olie og salt over jordskokkerne og bag dem i 30 minutter.
  3. Sæt så varmen ned til 150 grader og bag i yderligere en time.
  4. Vend jordskokkerne et par gange under bagningen.

Stegte jordskokker og salvieblade:

  1. Steg jordskokkerne i 170 grader varm stegeolie ind til der opnås en gylden farve, og læg dem så på fedtsugende papir til afdrypning.
  2. Drys jordskokkerne med groft salt.
  3. Steg salvieblade for sig selv ved 170 grader i ca. 30 sekunder til de bliver sprøde.
  4. Lad salviebladene dryppe af på papir og tilsæt salt.

Saltet citron:

  1. Skær citronen i tynde skiver.
  2. Læg citronskiverne på et skærebræt og kom salt på begge sider.
  3. Lad citronskiverne ligge i stuetemperatur i ca. 1 time.

Salvieolie:

  1. Bland salvie, spinat, rapsolie og salt i en blender, indtil det er en fin grøn olie.
  2. Sigt blandingen igennem en fin sigte eller alternativt igennem et kaffefilter.

Servering:

  • Hæld ½ dl jordskok-bouillon i en dyb skål.
  • Læg de stegte jordskokker i skålen og dæk til med den saltede citron, samt de tynde skiver røgede bacon.
  • Pynt med de stegte salvieblade og dryp salvieolie i jordskok-bouillonen.

 

 

Tips

Energifordeling

Nu hedder udskæringen bacon fra gris. Før hed det bacon fra svin.

 

Næringsindhold pr. person  (ca. 390 g af retten): 

Energi: 2829 kJ (676 kcal)

Protein: 8 g

Kulhydrat: 23 g

Kostfibre: 5 g

Fedt: 62 g

 

Næringsindhold pr. 100 g:

Energi: 731 kJ (175 kcal)

Protein: 2 g

Kulhydrat: 6 g

Kostfibre: 1 g

Fedt: 16 g