Tilberedningstid
Ca. 45 minutter
Det skal du bruge
5 personer
Jordbærkoldskål
6 æggeblommer
1 usprøjtet citron
½ appelsin
2 spsk vaniljesukker
1 dl sukker
1 spsk kardemomme
1 bakke jordbær, ca. 500 g
1 liter kærnemælk
Svaner
6 æggehvider
2 spsk sukker
Pynt
5 jordbær
1 dl grovvalsede havregryn
2 tsk sukker
Evt. appelsin
Sådan gør du
Jordbærkoldskål
- Del æg i blommer og hvider og hæld i hver sin skål – blommerne skal i en stor skål
- Skyl citron og riv det gule af skallen fint
- Halvér citron og pres saften af
- Halvér appelsin og pres saften af
- Pisk æggeblommer med vaniljesukker og sukker, til det er helt hvidt
- Tilsæt 1 spsk revet citronskal og kardemomme og pisk det sammen
- Skyl jordbær og nip det grønne af – gem 5 jordbær til pynt
- Hæld kærnemælk og jordbær i en blender
- Tilsæt appelsin- og citronsaft og blend til en jævn konsistens
- Hæld den blendede blanding i de piskede æggeblommer i en tynd stråle
- Pisk det forsigtigt sammen til en jævn konsistens
Svaner
- Hæld sukker i skålen med æggehvider
- Pisk æggehvider stive – de skal være så stive, at skålen kan holdes over hovedet, uden at de glider ud af skålen
Pynt og anretning
- Skyl jordbær og nip det grønne af
- Halvér jordbær
- Varm en pande ved middel varme og rist havregryn og sukker, til det er gyldent – pas på, det ikke brænder på
- Servér jordbærkoldskål pyntet med halve jordbær, ristede havregryn og evt. lidt appelsin i tynde både
- Sæt med en ske en ’svane’ på toppen af hver tallerken
Tips
- Du kan godt bruge friske rå æg til koldskål, hjemmelavet is og lignende. Risikoen for at blive syg af salmonella fra danske æg, man køber i butikkerne, er i dag meget lille. Du bør dog bruge pasteuriserede æg, hvis du vil være helt sikker og laver mad til fx helt små børn, syge eller svækkede.
Energifordeling
Ingen beregning