Tilberedningstid
Ca. 30 minutter
Det skal du bruge
6-8 personer
800 g friske søde jordbær
2 dl vand
1 stang vanilje
150 g sukker
3 spsk maizena
Lidt frisk citronsaft
Rugbrødsmandelknas
200 g tørt rugbrød
40 g mandler
40 g smør
40 g sukker
1 l vaniljeis
3 dl piskefløde, 38%
Sådan gør du
- Skyl jordbærrene i et dørslag, og fjern så de grønne haser fra jordbærrene.
- Tag ca. 200 g bær fra til senere.
- Kom de resterende bær i en gryde sammen med vand, udskrabet vaniljestang og vaniljekorn og sukker. Bring det hele i kog og lad frugten koge sagte i ca. 5-10 minutter.
- Rør maizena ud i lidt vand, og rør blandingen i frugten i en tynd stråle og under omrøring, til grøden tykner. Kog igennem i et par minutter. Smag grøden til med citronsaft og evt. mere sukker.
- Hæld jordbærgrøden i en skål, og dæk den med husholdningsfilm helt nede på overfladen, så grøden ikke danner skind. Lad rødgrøden køle af til stuetemperatur.
- Snit de sidste jordbær i tynde skiver, og vend dem i grøden. Hæld grøden i bunden af en stor serveringsskål, og sæt den i køleskabet.
- Riv rugbrødet på den grove side af et rivejern eller kør det til groft smulder i en foodprocessor. Hak mandlerne groft. Bland rugbrød, sukker og mandler sammen i en skål. Varm en pande op ved middel varme, tilsæt smørret og lad det bruse uden at brune.
- Hæld rugbrødsmandelblandingen på panden, og steg den igennem mens du konstant vender rundt i den med en træspatel. Steg til blandingen virker sprød og sukkeret er karamelliseret på brød og mandler – det tager ca. 10 minutter.
- Hæld rugbrødknaset over på en tallerken med køkkenrulle, og lad det køle af.
- Tag vaniljeisen ud af fryseren, og lad den stå på køkkenbordet i 15 minutter, og blive blød.
- Pisk imens piskefløden til blødt skum.
- Fordel den bløde is over jordbærgrøden. Dæk med et tykt lag flødeskum, og drys til sidst med rugbrødsknas.
- Server straks.
Energifordeling
Energifordeling og -indhold pr. person
Protein 4%
Kulhydrat 48%
Fedt 47%
Kostfibre 1%
2931 kJ – 701 kcal