Jordbærgrød med blød vaniljeis, rugbrødscrunch og flødeskum

Den klassiske danske jordbærgrød med et lækkert twist

Af Marie Holm | Sommer | Desserter | Gæster, Weekend


Jordbærgrød med blød vaniljeis, rugbrødscrunch og flødeskum

Tilberedningstid

Ca. 30 minutter

Det skal du bruge

6-8 personer

800 g friske søde jordbær
2 dl vand
1 stang vanilje
150 g sukker
3 spsk maizena
Lidt frisk citronsaft

Rugbrødsmandelknas
200 g tørt rugbrød
40 g mandler
40 g smør
40 g sukker

1 l vaniljeis
3 dl piskefløde, 38%


Sådan gør du

  1. Skyl jordbærrene i et dørslag, og fjern så de grønne haser fra jordbærrene.
  2. Tag ca. 200 g bær fra til senere.
  3. Kom de resterende bær i en gryde sammen med vand, udskrabet vaniljestang og vaniljekorn og sukker. Bring det hele i kog og lad frugten koge sagte i ca. 5-10 minutter.
  4. Rør maizena ud i lidt vand, og rør blandingen i frugten i en tynd stråle og under omrøring, til grøden tykner. Kog igennem i et par minutter. Smag grøden til med citronsaft og evt. mere sukker.
  5. Hæld jordbærgrøden i en skål, og dæk den med husholdningsfilm helt nede på overfladen, så grøden ikke danner skind. Lad rødgrøden køle af til stuetemperatur.
  6. Snit de sidste jordbær i tynde skiver, og vend dem i grøden. Hæld grøden i bunden af en stor serveringsskål, og sæt den i køleskabet.
  7. Riv rugbrødet på den grove side af et rivejern eller kør det til groft smulder i en foodprocessor. Hak mandlerne groft. Bland rugbrød, sukker og mandler sammen i en skål. Varm en pande op ved middel varme, tilsæt smørret og lad det bruse uden at brune.
  8. Hæld rugbrødsmandelblandingen på panden, og steg den igennem mens du konstant vender rundt i den med en træspatel. Steg til blandingen virker sprød og sukkeret er karamelliseret på brød og mandler – det tager ca. 10 minutter.
  9. Hæld rugbrødknaset over på en tallerken med køkkenrulle, og lad det køle af.
  10. Tag vaniljeisen ud af fryseren, og lad den stå på køkkenbordet i 15 minutter, og blive blød.
  11. Pisk imens piskefløden til blødt skum.
  12. Fordel den bløde is over jordbærgrøden. Dæk med et tykt lag flødeskum, og drys til sidst med rugbrødsknas.
  13. Server straks.

 

Energifordeling

Energifordeling og -indhold pr. person
Protein 4%
Kulhydrat 48%
Fedt 47%
Kostfibre 1%
2931 kJ – 701 kcal