Tilberedningstid
Marinering: 1 døgn - Tilberedningstid: Ca. 5 timer heraf arbejdstid 45 minutter
Det skal du bruge
8 personer
1 kalkun, 4-5 kg
Salt og peber
Marinade
2 fed hvidløg
1 stk ingefær på størrelse med en tommelfinger
1 spsk salt
1 tsk fennikelpulver
1 liter æblemost, gerne syrlig i smagen
Fyld/puré
3-4 pastinakker, eller ½ knoldselleri
3 fed hvidløg
3 skalotteløg
2 dl af marinaden
1 citron
2 tsk salt
1 tsk peber
2 dl piskefløde
Tilbehør
4-5 gulerødder
4-5 persillerødder
4 rødbeder
3-4 jordskokker
1 spsk olivenolie
1 spsk lakridspulver
1 spsk sennep, gerne grovkornet
1 bundt persille, gerne bredbladet
Sådan gør du
Start dagen før med at marinere kalkunen.
Pil hvidløg, skræl ingefær og hak det meget fint. Bland det med salt og fennikelfrø.
Rens og skyl kalkunen for rester af indmad. Gnid marinaden indvendigt og udvendigt på kalkunen. Læg den i en frostpose og hæld æblemosten i posen. Luk posen stramt, læg den i et fad eller en skål og sæt den i køleskabet til næste dag. Vend den et par gange.
Tag kalkunen op af posen og hæld marinaden i en skål.
Skræl pastinakker og skær dem i mundrette stykker.
Pil hvidløg og skalotteløg og hak dem groft.
Bland pastinakker og løg med 1 dl af marinaden. Tilsæt revet skal af en citron (gem citronen), salt og peber og rør fyldet sammen.
Fyld det herefter i fuglen og luk med kødnåle.
Læg kalkunen med brystet nedad i et ovnfast fad, og hæld 3 dl marinade eller vand i fadet. Tænd ovnen på 150 grader og steg i 2½ time. Hæld væden fra fadet over kalkunen hver halve time.
Vend kalkunen og steg videre i 1½ time. Skru evt. op til 210 grader til sidst, hvis kalkunen ikke er brun og sprød. Hæld væden fra fadet over kalkunen hver halve time. Mærk ved låret om den er færdig.
Skræl gulerødder, persillerødder, rødbeder og jordskokker skær dem i mundrette stykker. Vend dem med olivenolie, lakridspulver, sennep, 1 tsk salt og lidt peber og kom det i et ovnfast fad.
Sæt det i ovnen, når kalkunen kommer ud og skru op til 200 grader. Steg ca. 30 minutter til det er gyldent og lækkert.
Tag fyldet ud af kalkunen, kom det i en gryde og kog det op med stegesaften fra fadet og resten af marinaden.
Når det er kogt næsten væk, tilsættes fløde og det koges ⅓ ind.
Blend hele herligheden og smag til med salt og peber.
Skyl og hak persille groft.
Vend lakridsrodfrugterne med hakket persille og evt. lidt citronsaft lige før servering.
Tips
- Kalkunen kan marineres uden krydderier bare i æblemost og salt.
- Kalkunen er færdig, når låret let kan vrides fra, når kødet er gråt/lysebrunt og kødsaften er klar.
- Lav evt. en opbagt sovs af stegesaften fra kalkunen og giv saucen et skud frisk estragon lige før servering. Estragon er nemlig rigtig god til lakridssmagen.
- Kalkunen kan også brunes først ved høj varme og steges færdig ved max. 150 grader.
Energifordeling
Ikke beregnet