Juleskinke med ovnbagte rødbeder og nøddekartofler

Lækker og velsmagende ret til julemiddagen eller til julefrokostbordet.

Juleskinke med ovnbagte rødbeder og nøddekartofler

Af Carsten Kyster og Lars Madsen

Det skal du bruge

6 personer

1½ kg røget skinke

Glasering
1½ spsk dijonsennep
1½ spsk rasp
3 spsk brun farin

Ovnbagte rødbeder
6 mellemstore rødbeder
2 rødløg
Salt
Peber
Frisk timian
1½ spsk olie, fx olivenolie

Nøddekartofler
1,2 kg aspargeskartofler
100 g hasselnødder
50 smør


Tilbehør

Evt. sennep

Ca. 3 timer


Sådan gør du

Kødet

  1. Kom skinken i en gryde med kogende vand, så det lige dækker.
  2. Bring vandet i kog igen, og skum.
  3. Kog ved lav varme under låg i 1-2 timer afhængig af skinkens tykkelse, til centrumtemperaturen er 60 grader.
  4. Tag gryden fra varmen, og lad skinken stå ca. 20 minutter til centrumtemperaturen er 72 grader.
  5. Fjern nettet og sværen på skinken og evt. noget af fedtet.
  6. Tænd ovnen på 200 grader.

Glasering

  1. Rør sennep, raps og farin sammen til en tyk masse og smør den oven på skinken.
  2. Sæt skinken i ovnen, til glaseringen er sprød og gylden, og skinken er varm.

Ovnbagte rødbeder

  1. Kog rødbederne møre, ca. ½ time.
  2. Gnid skindet af.
  3. Skær rødbederne igennem på langs, og læg dem i et ovnfast fad.
  4. Læg løg i skiver og timian over.
  5. Krydr med salt og peber, og dryp med olie.
  6. Sæt fadet i ovnen ved 200 grader i ca. 20 minutter, til løgene er møre.
  7. Pynt med frisk timian ved servering.

Nøddekartofler

  1. Kog og pil kartoflerne.
  2. Hak nødderne groft.
  3. Smelt smørret på panden - det må ikke være brunt.
  4. Tilsæt nødder og kartofler, og vend det sammen, til det bliver varmt.
  5. Krydr med salt.

 

Tips

  • Skinken kan koges dagen i forvejen. Fjern nettet og lad den stå i kogevandet eller pak den i film og stil den i køleskab. Hvis skinken er kold, når den stilles i ovnen, skal den have længere tid i ovnen for at blive varm.
  • Rødbederne og kartoflerne kan koges dagen i forvejen. Rødbederne kan evt. skæres i 1 cm tykke stave.
  • Nu hedder det skinkesteg fra gris. Før hed udskæringen skinkesteg fra svin.



energifordeling

Næringsindhold pr. person (ca. 650 g af retten):
Energi: 3612 kJ (860 kcal)
Protein: 56 g
Kulhydrat: 56 g
Kostfibre: 8 g
Fedt: 45 g

Energiindhold pr. 100 g:
Energi: 557 kJ (133 kcal)
Protein: 9 g
Kulhydrat: 9 g
Kostfibre: 1 g
Fedt: 7 g

Gæster