Tilberedningstid
Ca. 1½ - 2 timer
Det skal du bruge
8-10 personer
Dej
250 g hvedemel (ca. 4 dl)
1 tsk salt
150 g smør
½-1 dl minimælk
½ dl mælk, til pensling
1 tsk tørret rosmarin
16 bagekartofler
Oksemørbrad
1,2 kg oksemørbrad
Salt og peber
2 tsk smør
1 bundt persille
2 tsk tørret rosmarin
Hvidløgsdressing
2 fed hvidløg
½ l creme fraiche 5% eller 9%
1 spsk sennep
1 tsk sukker
Salt og peber
Pære- appelsinsalat
2 store appelsiner
2 pærer
1 pakke rucola salat, 75 g
1 hjerte salat, 125 g
1½ dl mandler
Sådan gør du
Dej
- Bland mel og salt i en skål.
- Skær smørret i små stykker og smuldr det i melet, til det ligner revet ost.
- Tilsæt mælk og saml dejen hurtigt.
- Sæt dejen i køleskabet i mindst ½ time.
Bagte kartofler
- Skrub kartoflerne grundigt.
- Skær et kryds i oversiden og læg dem i et ovnfast fad eller på en bageplade.
- Sæt fadet/pladen i ovnen og tænd på 200 grader.
Oksemørbrad
- Puds mørbraden af for sener og overskydende fedt.
- Dup kødet tørt med køkkenrulle.
- Krydr oksemørbraden med salt og peber.
- Smelt smør på en pande ved god varme, det skal bruse af og blive gyldent. Smørret er varmt nok, når det siger lyde, når kødet lægges på.
- Brun oksemørbraden på alle sider i 6 minutter i alt.
- Tag mørbraden af panden, læg den på et fad og lad den køle af, så den ikke er varm at røre ved.
- Skyl og hak persille groft.
- Rist rosmarin og halvdelen af persillen få minutter i resten af smørret.
- Rul dejen ud til ca. 30 x 40 cm, og læg den på en bageplade med bagepapir.
- Læg mørbraden midt på dejpladen.
- Fordel de ristede krydderurter over mørbraden.
- Luk enderne af dejen ind over mørbraden.
- Fold den ene langside rundt om mørbraden og pensl kanten med lidt vand så den sidder fast.
- Fold derefter den anden side omkring.
- Tryk kanterne sammen, så dejen ”limer” fast.
- Pensl dejen med mælk og drys rosmarin over.
- Læg mørbraden i et ovnfast fad og sæt det i ovnen til kartoflerne
- Stik et stegetermometer ned i midten af kødet.
- Hold øje med termometret og tag kødet ud, når det er passende stegt – se tip. Det tager 35-45 minutter.
Hvidløgsdressing
- Pres hvidløg og rør det i creme fraichen.
- Rør resten af den hakkede persille, sennep og sukker i.
- Smag til med salt og peber.
- Hæld dressingen i en lille skål og sæt den i køleskabet.
Pære- appelsinsalat
- Skræl appelsinerne og skær dem i små tern.
- Skyl pærerne og skær kernehuset væk. Skær dem i både.
- Skyl og tør begge salater grundigt.
- Skær salaterne i mindre stykker.
- Bland det hele i en skål.
- Hak mandler groft.
- Varm en pande ved middel varme og rist mandlerne til de er lysebrune, 4-5 minutter.
- Bland mandlerne i salaten.
Tips
Denne opskrift er lavet af elever fra 6. og 7. klasse på Hanssted Skole i Valby sammen med VoresMad.dk. Opskriften blev udviklet som led i et hjemkundskabsforløb, et såkaldt turboforløb, i vinteren 2012/13.
- Hvis kødet skal være meget rødt, skal centrumtemperaturen være 55-58 grader.
- Hvis kødet skal være svagt rosa – gennemstegt, skal centrumtemperaturen være 58-60 grader.
- Hvis kødet skal være meget svagt rosa – gennemstegt, skal centrumtemperaturen være 60 grader og derover.
- Dejen laves nemt i foodprocessor. Først kommes mel og smør i, og når det ligner revet ost tilsættes mælk til dejen har den rigtige konsistens.
Energifordeling
Energifordeling og -indhold pr. person
Protein 23%
Kulhydrat 44%
Fedt 33%
2510 kJ – 600 kcal