Tilberedningstid
Ca. 6 timer
Det skal du bruge
12 stk. hveder
1,5 dl kogende vand
1,5 dl kærnemælk
2 spsk sirup
2 spsk sukker
1 lille spsk havsalt
Ca. 5 g gær
2 tsk friskstødt kardemomme
Ca. 500 g hvedemel (gerne lige dele alm. hvedemel og italiensk pizzamel)
50 g blødt smør
2 spsk vand
1 spsk kærnemælk
Sådan gør du
- Hæld kogende vand i dejskålen, lad det køle ca. 2 minutter og tilsæt kærnemælk. Rør sirup, sukker, salt, gær og kardemomme ud i væsken. Sigt melet og rør ca. 300 g af det i dejen. Tilsæt smør og rør grundigt. Tilsæt resten af melet, lidt af gangen.
- Ælt dejen meget grundigt og tilsæt ikke mere mel end til dejen er smidig, glat og lige akkurat kan slippe fingrene. Læg den tilbage i skålen. Dæk den med plastikfilm og lad dejen hævne lunt i 3-4 timer, eller til mindst dobbelt størrelse.
- Læg bagepapir i en lille bradepande, eller et firkantet ildfast fad. Del dejen i 12 lige store stykker, tril dem til boller og læg dem i formen med ca 1,5 cm afstand. Dæk formen til og lad hvederne efterhæve på et lunt sted til dobbelt størrelse (ca. 1½ time).
- Sæt ovnen på 200 grader (almindelig ovnvarme). Pensl hvedeknopperne med en blanding af vand og kærnemælk og bag dem i 25-30 minutter.
- Lad dem køle af som én blok, bræk i det hele taget ikke hvederne fra hinanden før de skal ristes, så bevarer de fugtigheden bedst.
Før hvederne spises:
- Flæk dem, læg dem på bageristen og rist dem gyldne ved 250 grader eller under grillen (husk at riste begge sider).
- Server dem lune med smør og syltetøj eller med ost.
Tips
- Hvedeknopper kan bages i god tid og evt. dybfryses.
- Hvis du bruger ca. 15 g gær i stedet for 5 g kan dejens hævetid reduceres til 1½ time - lad dejen hæve lunt.
- Vil du have fuldkorn i hvederne, så erstat 100 g af hvedemelet med hvidhvedemel.
Energifordeling
-