Hvedeknopper - 12 stk.

Hvedeknopper

Af Nanna Simonsen

Det skal du bruge

12 stk. hveder

1,5 dl kogende vand
1,5 dl kærnemælk
2 spsk sirup
2 spsk sukker
1 lille spsk havsalt
Ca. 5 g gær
2 tsk friskstødt kardemomme
Ca. 500 g hvedemel (gerne lige dele alm. hvedemel og italiensk pizzamel)
50 g blødt smør
2 spsk vand
1 spsk kærnemælk

Ca. 6 timer


Sådan gør du

  1. Hæld kogende vand i dejskålen, lad det køle ca. 2 minutter og tilsæt kærnemælk. Rør sirup, sukker, salt, gær og kardemomme ud i væsken. Sigt melet og rør ca. 300 g af det i dejen. Tilsæt smør og rør grundigt. Tilsæt resten af melet, lidt af gangen.
  2. Ælt dejen meget grundigt og tilsæt ikke mere mel end til dejen er smidig, glat og lige akkurat kan slippe fingrene. Læg den tilbage i skålen. Dæk den med plastikfilm og lad dejen hævne lunt i 3-4 timer, eller til mindst dobbelt størrelse.
  3. Læg bagepapir i en lille bradepande, eller et firkantet ildfast fad. Del dejen i 12 lige store stykker, tril dem til boller og læg dem i formen med ca 1,5 cm afstand. Dæk formen til og lad hvederne efterhæve på et lunt sted til dobbelt størrelse (ca. 1½ time).
  4. Sæt ovnen på 200 grader (almindelig ovnvarme). Pensl hvedeknopperne med en blanding af vand og kærnemælk og bag dem i 25-30 minutter.
  5. Lad dem køle af som én blok, bræk i det hele taget ikke hvederne fra hinanden før de skal ristes, så bevarer de fugtigheden bedst.

Før hvederne spises:

  1. Flæk dem, læg dem på bageristen og rist dem gyldne ved 250 grader eller under grillen (husk at riste begge sider).
  2. Server dem lune med smør og syltetøj eller med ost.

Tips

  • Hvedeknopper kan bages i god tid og evt. dybfryses.
  • Hvis du bruger ca. 15 g gær i stedet for 5 g kan dejens hævetid reduceres til 1½ time - lad dejen hæve lunt. 
  • Vil du have fuldkorn i hvederne, så erstat 100 g af hvedemelet med hvidhvedemel.

energifordeling

-

Sund hverdagsmad