Tilberedningstid
Ca. 6 timer heraf arbejdstid ca. 1 time
Det skal du bruge
10 personer
1 hel skinke, 3-5 kg (udbenet og bundet op)
2 spsk enebær
4 spsk salt
2 spsk sukker
1 l hvidvin
3 store bananskalotteløg
500 g blommer
5 stilke timian
2 spsk sukker
1 dl blommeeddike eller anden eddike
1 græskar, fx hokkaido eller butternut
4 spsk olie til stegning
Sådan gør du
Gnid skinken med salt, sukker og knuste enebær.
Det kan eventuelt gøres dagen inden tilberedning.
Læg skinken i en dyb gastrobakke og steg den i ovnen ved 170 grader i en time. Skru ned til 140 grader og steg videre i 3-4 timer.
Dryp løbende hvidvin over skinken under stegning, så der hele tiden er væde ved kødet.
Lad stegen hvile 1 times tid inden servering.
Kødet kan opbevares i ovnen ved 75 grader frem til servering (dog maks. 2 timer).
Hak løgene og sautér dem i lidt olie.
Fjern stenene fra blommerne og kom dem ved løgene.
Tilsæt timian og sukker og kog gryden af med blommeeddike.
Lad det simre i 20 minutter.
Kan serveres enten koldt eller varmt til retten.
Vask græskaret, skær det i store stykker og gnid med olie og salt (vær opmærksom på, at hokkaido tilberedes med skræl).
Kom græskarstykkerne i en forvarmet ovn ved 220 grader i 10 minutter, så de brankes let og stadig har lidt bid.
Skær kødet i store tern og server med blommer/løg og de bagte græskar.
Tips
- Servér retten med en kålsalat eller en grøn salat. Supplér gerne med brød eller kartofler, hvis retten står alene.
- Rester eller overskydende kød er meget velegnet som pålæg.
Energifordeling
Nu hedder det skank fra gris. Før hed udskæringen skank fra svin.
Næringsindhold pr. person (ca. 125 g af retten):
Energi: 2407 kJ 573(kcal)
protein: 59 g
kulhydrat: 18 g
kostfibre: 4 g
fedt: 29 g
Energiindhold pr. 100 g:
Energi: 534 kJ (127 kcal)
protein: 13 g
kulhydrat: 4 g
kostfibre: 1 g
fedt: 6 g