Helstegt skinke med græskar og blommer - 10 personer

Enkel og velsmagende ret med helstegt skinke og lækkert tilbehør. Opskriften er beregnet til ti personer og er derfor velegnet til gæster.

Af KBH Madhus | Efterår | Hovedretter | Fest, Gæster, Weekend


Helstegt skinke med græskar og blommer

Tilberedningstid

Ca. 6 timer heraf arbejdstid ca. 1 time

Det skal du bruge

10 personer

1 hel skinke, 3-5 kg (udbenet og bundet op)
2 spsk enebær
4 spsk salt
2 spsk sukker
1 l hvidvin
3 store bananskalotteløg
500 g blommer
5 stilke timian
2 spsk sukker
1 dl blommeeddike eller anden eddike
1 græskar, fx hokkaido eller butternut
4 spsk olie til stegning

Sådan gør du

Gnid skinken med salt, sukker og knuste enebær.
Det kan eventuelt gøres dagen inden tilberedning.
Læg skinken i en dyb gastrobakke og steg den i ovnen ved 170 grader i en time. Skru ned til 140 grader og steg videre i 3-4 timer.
Dryp løbende hvidvin over skinken under stegning, så der hele tiden er væde ved kødet.
Lad stegen hvile 1 times tid inden servering.
Kødet kan opbevares i ovnen ved 75 grader frem til servering (dog maks. 2 timer).

Hak løgene og sautér dem i lidt olie.
Fjern stenene fra blommerne og kom dem ved løgene.
Tilsæt timian og sukker og kog gryden af med blommeeddike.
Lad det simre i 20 minutter.
Kan serveres enten koldt eller varmt til retten.

Vask græskaret, skær det i store stykker og gnid med olie og salt (vær opmærksom på, at hokkaido tilberedes med skræl).
Kom græskarstykkerne i en forvarmet ovn ved 220 grader i 10 minutter, så de brankes let og stadig har lidt bid.

Skær kødet i store tern og server med blommer/løg og de bagte græskar.

Tips

  • Servér retten med en kålsalat eller en grøn salat. Supplér gerne med brød eller kartofler, hvis retten står alene.
  • Rester eller overskydende kød er meget velegnet som pålæg.

Energifordeling

Nu hedder det skank fra gris. Før hed udskæringen skank fra svin.

 


Næringsindhold pr. person  (ca. 125 g af retten): 

Energi: 2407 kJ 573(kcal)

protein: 59 g

kulhydrat: 18 g

kostfibre: 4 g

fedt: 29 g

 

Energiindhold pr. 100 g:

Energi: 534 kJ (127 kcal)

protein: 13 g

kulhydrat: 4 g

kostfibre: 1 g

fedt: 6 g