Helstegt kylling med citron og fennikel

Helstegt kylling med citron og fennikel

Af Vibeke Lehn | Hele året | Hovedretter | Gæster, Weekend, Fest


Helstegt kylling med citron og fennikel

Tilberedningstid

Ca. 1 time og 10 minutter

Det skal du bruge

4 personer

1 kylling på ca. 1,5 kg
Salt og peber
1 citron 
½ -1 fennikel
Kviste af frisk timian eller rosmarin - eller 1 tsk tørrede
1 spsk smør
1 spsk olie
2 dl bouillon
Saucejævner - evt. mørk
Evt. madkulør

Ris
3 dl ris - gerne brune ris
2 spsk rosiner
20 g pistacienødder eller pinjekerner

Gulerødder med løg og appelsin
2 løg
1 tsk smør
1 tsk olie
6-7 gulerødder
1 dl bouillon
1 kvist frisk rosmarin eller ½ tsk tørret
1 appelsin - gerne økologisk

Sådan gør du

Dup kyllingen tør med køkkenrulle. Krydr den ind- og udvendig med salt og peber.

Skær citronen og fenniklen i tykke både og stop dem ind i kyllingen sammen med lidt timian eller rosmarinkviste. Hvis der er fennikel til overs lægges det ved kyllingen i gryden.

Luk med en tandstikker eller en kødnål.

Varm smør og olie i en gryde ved god varme til det er gyldent. Brun kyllingen på alle sider. Læg kyllingen på ryggen og hæld bouillon ved. Læg låg på gryden og kog ved svag varme i 45-60 minutter. Vend den evt. efter 30 minutter. Mærk ved låret om kyllingen har fået nok. Kødsaften skal være klar inde ved benet, når man vrider låret fra kroppen.

Tag kyllingen op og lav saucen.

Tilsæt evt. yderligere bouillon, hvis der ikke er nok til sauce. Tilsæt saucejævner og evt. et par dråber kulør. Smag saucen til med salt og peber.

Skær kyllingen ud i passende stykker - fjern evt. skind.

Server fennikel til.

Kog risene. Ved servering blandes de med rosiner og hakkede nødder.

Skær løg i store tern. Varm smør og olie i en gryde ved god varme. Svits løg uden de tager farve. Tilsæt gulerødder i tern, bouillon, rosmarin, salt, peber og lidt revet skal af appelsinen. Læg låg på og kog ved svag varme til grøntsagerne er møre. Smag til med salt og peber.

 

Tips

  • Der kan bruges smør eller olie i stedet for at blande dem.
  • Kyllingen kan fyldes med appelsiner eller svesker i stedet for citron og fennikel.
  • Sukkerærter eller bønner kan bruges som tilbehør i stedet for gulerødder og løg.

Energifordeling

Energifordeling og -indhold pr. person
Hvis kyllingen i retten spises med skind
Protein 22%
Kulhydrat 38%
Fedt 40%
3340 kJ – 795 kcal

Energifordeling og -indhold pr. person
Hvis kyllingen i retten spises uden skind
Protein 25%
Kulhydrat 45%
Fedt 30%
2805 kJ - 670 kcal