Helstegt grisemørbrad med ovnbagte rodfrugter

En supernem hverdagsret, som også er god til gæster. Hele retten gøres færdig i ovn. Det minimerer både tidsforbrug og opvask. Et udvalg af forskellige rodfrugter giver et smukt farvespil på tallerkenen.

Af Grethe Andersen | Efterår, Vinter | Hovedretter | Weekend, 6 om dagen


Helstegt svinemørbrad med ovnbagte rodfrugter

Tilberedningstid

Ca. 50 minutter

Det skal du bruge

4 personer

1 afpudset grisemørbrad, ca. 480 g 
salt og peber
2 tsk olie

Ovnbagte rodfrugter
4 gulerødder, 300 g
3 persillerødder, 300 g
¼ selleri, ca. 300 g
300 g rødbeder
12 fed hvidløg
2 tsk olie
2-4 stilke rosmarin eller 2 tsk tørret

Tilbehør

1 kg små kartofler
2 tsk olie

Sådan gør du

Tænd ovnen på 225 grader varmluft. 
Skær rodfrugterne i grove stykker. Hold rødbederne for sig, da de vil gøre det hele rødbedefarvet. Vend gulerødder, persillerødder og selleri med olie, salt, peber og rosmarinnåle. Vend også rødbederne i olie, salt og peber. Læg rodfrugterne og hele upillede hvidløgsfed på en bageplade med bagepapir. Husk at lægge rødbederne for sig selv.
Vend kartoflerne i olie, salt og peber og læg dem på bagepapiret eller i et ovnfast fad. Grøntsagerne må gerne stables.
Bag grøntsager og kartofler møre og gyldne i ovnen i ca. 35 minutter. Pynt med rosmarin ved servering.

Fjern sølvsenen på mørbraden, hvis den ikke er fjernet.
Dup kødet tørt med køkkenrulle. Krydr med salt og peber. Lad olien blive varm på en pande ved god varme. Læg kødet på, når olien er varm nok. Brun hurtigt kødet på alle sider, 1-2 minutter i alt. Læg kødet i et ovnfast fad og stil det i ovnen på en rist neden under grøntsager og kartofler. Steg mørbraden i ca. 20 minutter, til centrumtemperaturen er 62-70 grader. Skær mørbraden i skiver ved servering.

Tips

  • Ved en centrumtemperatur på 62 grader er kødet rosa, ved 65 grader svagt rosa og ved 68-70 grader er det gennemstegt. Bemærk at temperaturen i kødet vil stige flere grader efter det er taget ud af ovnen, da ovn-temperaturen er meget høj.
  • Magert kød bliver tørt, hvis det steges for længe.
  • Energifordeling

    Nu hedder det mørbrad afpudset af mørbrad fra gris. Før hed udskæringen svinemørbrad afpudset af svinemørbrad af svin.

     


    Næringsindhold pr. person (ca. 660 g af retten): 

    Energi:  2267 kJ (540 kcal)

    protein: 32 g

    kulhydrat: 67 g

    kostfibre: 14 g

    fedt: 13 g  

     


    Næringsindhold pr. 100 g: 

    Energi: 341 kJ (81 kcal)

    protein: 5 g

    kulhydrat: 10 g

    kostfibre: 2 g

    fedt: 2 g

     

    Ca. 250 g frugt og grønt pr. person.

    6 om dagen logo