Tilberedningstid
Ca. 1½ time
Det skal du bruge
4 personer
Fars
500 g hakket grisekød
1 tsk salt
1 fed hvidløg
1 æg
1 citron
¼ tsk peber
5 spsk friske eller 5 tsk tørrede krydderurter (timian, rosmarin, basilikum, oregano og persille)
1 savoykål, ca. 600 g
4 gulerødder
1-2 løg
1 pastinak
10 g smør
1 dl hvidvin eller bouillon
2½ dl bouillon
2 tsk majsstivelse
muskatnød
150 g bacon
Tilbehør
Kogte kartofler, 800 g
Sådan gør du
Kom 8 pæne blade fra kålen i kogende letsaltet vand i 3 minutter. Tag dem op og afkøl dem i iskoldt vand. Dup dem tørre i et rent viskestykke og skær det tykke af stokken væk.
Rør kødet med salt. Tilsæt hakket hvidløg, æg og 1 spsk citronsaft. Tilsæt peber og finthakkede krydderurter. Fordel farsen på kålbladene og rul dem sammen. Læg dem med åbningen nedad.
Skær gulerødder, løg og pastinak i små tern. Kom smør i en dyb pande eller gryde og vend urterne heri, uden at de tager farve. Tag dem op og stil til side. Læg kålrullerne på panden og hæld hvidvin og bouillon ved.
Læg låg på og lad retten simre 15 minutter. Kom grøntsagerne ved og lad retten simre yderligere 7-10 minutter, til kålrullerne føles faste. Tag kålrullerne op og hold dem varme. Jævn saucen med majsstivelse udrørt i koldt vand og smag til med salt og peber. Snit resten af kålen meget tyndt og kom den i rigeligt kogende vand. Kog ½-1 minut. Hæld vandet fra og krydr med salt, peber og lidt revet muskatnød. Skær bacon i tern og rist dem på panden, til de er gyldne og sprøde. Lad dem dryppe af på et stykke køkkenrulle og drys dem over retten.
Energifordeling
Nu hedder det hakket grisekød. Før hed det hakket svinekød.
Næringsindhold pr. person (ca. 770 g af retten). Retten med 6% fedt i det hakkede kød:
Energi: 2466 kJ (587 kcal)
protein: 43 g
kulhydrat: 51 g
kostfibre: 12 g
fedt: 19 g
Næringsindhold pr. 100 g. Retten med 6% fedt i det hakkede kød:
Energi: 319 kJ (76 kcal)
protein: 6 g.
kulhydrat: 7 g
kostfibre: 2 g
fedt: 2 g
Ca. 285 g frugt og grønt pr. person.