Hvidvinssylte med oliven og rødbederelish

Hvidvinssylte med oliven og rødbederelish

Bente Nissen Lundsgaard

Af Bente Nissen Lundsgaard

Det skal du bruge

Buffet 25 personer ( 25-30 skiver)

1 svineskank
500 g nakkefilet eller afpudset bov
5 dl tør hvidvin
1 løg
2 kviste timian
2 laurbærblade
1 tsk salt
10 sorte peberkorn

1 porre
50 g udstenede
sorte oliven
1 sandkageform
på 1½ l
film

Rødbederelish
500 g rødbeder
1 løg
1 spsk olie
1 dl rosiner
1 dl bouillon
1 dl balsamico
1 dl sukker,
gerne rørsukker

Salat
1 bundt bredbladet persille
2 tsk olivenolie
1 tsk citronsaft


Tilbehør

15 skiver rugbrød, 750 g
sennep

 


Over 2 timer


Sådan gør du

Kom kødet i en gryde sammen med vinen. Hæld kogende vand over til kødet netop er dækket. Bring det i kog. Fjern skummet med en ske. Tilsæt løget skåret i kvarte samt timian, laurbærblade, salt og peberkorn. Kog ved lav varme under låg i ca. 3 timer til kødet let slipper benet.

Tag kødet op og køl det lidt af. Pil kødet af skanken. Kassér ben, fedt og svær. Skær kødet fra skanken og nakkefileten i små stykker. Si kogelagen gennem et rent klæde. Skum evt. for fedt. Kog lagen ind til ca. ½ l. Kom porre skåret i ringe i og kog dem 5 minutter. Afkøl lagen til den er lunken. Kom kødet i kogelagen sammen med oliven skåret i skiver. Smag til med salt og peber. Fordel kød og lage i en form foret med film. Dæk sylten med film og stil den i køleskab 1-2 døgn. Skær sylten i skiver med en skarp, tyndbladet kniv, fx en filetkniv. Dyp evt. kniven i varmt vand mellem hver skive der skæres.

Skræl rødbederne og skær dem i tern på 1x1x1 cm. Skær løget i små tern. Svits rødbede- og løgtern i en gryde i olien. Tilsæt rosiner og bouillon. Kog det under låg ca. 10 minutter. Tilsæt balsamico og sukker og kog uden låg 5 minutter. Smag til med salt og peber. Hæld relishen i et rent glas. Sæt låg på. Køl af og stil det i køleskab. Relishen smager bedst, hvis den er lavet et par dage i forvejen.

Nip persillen for grove stilke og hak den groft. Pisk olie og citronsaft sammen og krydr med salt og peber. Vend det i persillen.

 

Tips

  • Man kan komme 1 tsk friske timianblade i kogelagen samtidig med porrerne.

energifordeling

Energifordeling og -indhold pr. person
Protein 22%
Kulhydrat 51%
Fedt 27%
790 kJ - 190 kcal
Gæster