Tilberedningstid
Ca. 1¼ time
Det skal du bruge
5 personer
1 kylling, 1200 g
1 tsk salt, 7 g
1 tsk peber, 3 g
1 bundt persille
Tandstikkere eller kødnåle
1 spsk smør, 14 g
1 spsk olie, 15 g
1 ¼ dl spiseklar bouillon
Saucejævner
Evt. madkulør
Agurkesalat
1 agurk, 300 g
4 tsk sukker, 20 g
1 lille rødløg, 70 g
1 tsk salt, 7 g
4 spsk lys vineddike, 60 g
Spidskålsalat
600 g spidskål
100 g tørrede tranebær
Mormor-dressing
Ca. 2 dl madlavningsfløde, 9 % (185 g)
3,5 spsk friskpresset citron
3 tsk sukker, 10 g
Tilbehør
600 g kartofler
¼ bundt persille
Sådan gør du
Grydestegt kylling og kogte kartofler
- Dup kyllingen tør med køkkenrulle. Krydr den ind- og udvendig med salt og peber.
- Fyld persille ind i kyllingen. Luk med tandstikkere eller kødnåle.
- Varm smør og olie i en gryde ved god varme, til det er gyldent. Brun kyllingen på alle sider.
- Læg kyllingen på ryggen og hæld bouillon ved.
- Læg låg på gryden og kog ved svag varme i 45-60 minutter.
- Vend den evt. efter 30 minutter.
- Kog kartoflerne. Hak persillen og drys den over kartoflerne.
- Mærk ved låret om kyllingen har fået nok. Kødsaften skal være klar inde ved benet, når man vrider låret fra kroppen.
- Tag kyllingen op og lav saucen. Si evt. skyen.
- Tilsæt evt. yderligere bouillon, hvis der ikke er nok til sauce.
- Tilsæt saucejævner og evt. et par dråber kulør. Smag saucen til med salt og peber.
- Skær eller klip kyllingen ud i passende stykker – fjern fyld og evt. skind.
Agurkesalat
- Mens kyllingen tilberedes: Skær agurken i tynde skiver, læg dem i en si, drys salt på og lad det trække 10 minutter.
- Skyl og tryk agurkeskiverne tørre og bland dem med rødløg i tynde både.
- Pisk sukker og vineddike sammen til sukkeret er opløst.
- Hæld det over agurkeskiver og løg.
Salat med mormor-dressing
- Snit spidskål fint og tilsæt tørrede tranebær.
- Pisk dressingen sammen af fløde, citronsaft og sukker. Smag til med salt og peber og lad dressingen stå til den bliver tykkere i konsistensen.
- Vend den over salaten umiddelbart før servering.
Tips
- Der kan bruges smør eller olie i stedet for at blande dem.
- Kyllingen kan fyldes med appelsiner, æbler eller svesker i stedet for persille.
- Kyllingen kan steges i ovnen – ved at klippe den op i ryggen og brede den fladt ud i bradepanden som en sommerfugl. Persille lægges under kyllingen – og der tilsættes evt. bouillon, hvis der ønskes sauce.
- Mormorsalat kan også laves med lys vineddike i stedet for citronsaft.
Energifordeling
Energifordeling og -indhold pr. person
Hvis kyllingen spises uden skind
Protein 28 %
Kulhydrat 40 %
Fedt 31 %
2051 kJ – 488 kcal