Grydestegt kylling med sauce, agurkesalat, spidskålsalat og mormor-dressing

Grydestegt kylling med sauce, agurkesalat, spidskålsalat og mormor-dressing

Af Puk Maia Holm-Søndergaard | Hele året | Hovedretter | Hverdag, Sund hverdagsmad, Weekend


Tilberedningstid

Ca. 1¼ time

Det skal du bruge

5 personer

1 kylling, 1200 g
1 tsk salt, 7 g
1 tsk peber, 3 g
1 bundt persille
Tandstikkere eller kødnåle
1 spsk smør, 14 g
1 spsk olie, 15 g
1 ¼ dl spiseklar bouillon
Saucejævner
Evt. madkulør

Agurkesalat
1 agurk, 300 g
4 tsk sukker, 20 g
1 lille rødløg, 70 g
1 tsk salt, 7 g 
4 spsk lys vineddike, 60 g

Spidskålsalat
600 g spidskål
100 g tørrede tranebær

Mormor-dressing
Ca. 2 dl madlavningsfløde, 9 % (185 g)
3,5 spsk friskpresset citron
3 tsk sukker, 10 g

Tilbehør

600 g kartofler
¼ bundt persille

Sådan gør du

Grydestegt kylling og kogte kartofler

  1. Dup kyllingen tør med køkkenrulle. Krydr den ind- og udvendig med salt og peber.
  2. Fyld persille ind i kyllingen. Luk med tandstikkere eller kødnåle.
  3. Varm smør og olie i en gryde ved god varme, til det er gyldent. Brun kyllingen på alle sider.
  4. Læg kyllingen på ryggen og hæld bouillon ved.
  5. Læg låg på gryden og kog ved svag varme i 45-60 minutter.
  6. Vend den evt. efter 30 minutter.
  7. Kog kartoflerne. Hak persillen og drys den over kartoflerne.
  8. Mærk ved låret om kyllingen har fået nok. Kødsaften skal være klar inde ved benet, når man vrider låret fra kroppen.
  9. Tag kyllingen op og lav saucen. Si evt. skyen.
  10. Tilsæt evt. yderligere bouillon, hvis der ikke er nok til sauce.
  11. Tilsæt saucejævner og evt. et par dråber kulør. Smag saucen til med salt og peber.
  12. Skær eller klip kyllingen ud i passende stykker – fjern fyld og evt. skind.

Agurkesalat

  1. Mens kyllingen tilberedes: Skær agurken i tynde skiver, læg dem i en si, drys salt på og lad det trække 10 minutter.
  2. Skyl og tryk agurkeskiverne tørre og bland dem med rødløg i tynde både.
  3. Pisk sukker og vineddike sammen til sukkeret er opløst.
  4. Hæld det over agurkeskiver og løg.

Salat med mormor-dressing

  1. Snit spidskål fint og tilsæt tørrede tranebær.
  2. Pisk dressingen sammen af fløde, citronsaft og sukker. Smag til med salt og peber og lad dressingen stå til den bliver tykkere i konsistensen.
  3. Vend den over salaten umiddelbart før servering.

Tips

  • Der kan bruges smør eller olie i stedet for at blande dem.
  • Kyllingen kan fyldes med appelsiner, æbler eller svesker i stedet for persille.
  • Kyllingen kan steges i ovnen – ved at klippe den op i ryggen og brede den fladt ud i bradepanden som en sommerfugl. Persille lægges under kyllingen – og der tilsættes evt. bouillon, hvis der ønskes sauce.
  • Mormorsalat kan også laves med lys vineddike i stedet for citronsaft.

Energifordeling

Energifordeling og -indhold pr. person
Hvis kyllingen spises uden skind
Protein 28 %
Kulhydrat 40 %
Fedt 31 %
2051 kJ – 488 kcal