Tilberedningstid
Ca. 1 time
Det skal du bruge
4-6 personer
1-1½ kg filet fra gris med 3 mm fedtkant
2 skalotteløg
2 gulerødder
3 stilke blegselleri
1 dl portvin
2-3 dl bouillon
1 dl appelsinsaft
1 krydderbuket - laurbærblad, persille og timian
Salt
Peber
Majsstivelse
Evt. piskefløde
Tilbehør
1½ kg kartofler, evt. råstegte
Salat
150 g af 1 avocado i tern
25 g hakkede valnøddekerner
Tilbehør
Sådan gør du
Kød og grøntsager
- Skær grøntsager i mindre stykker.
- Dup kødet tørt med køkkenrulle.
- Krydr med salt og peber.
- Varm en tør gryde op ved god varme.
- Brun fedtsiden først. Brun hurtigt kødet på alle sider.
- Tag det op.
- Svits grøntsagerne et øjeblik, tag dem op.
- Læg kødet tilbage.
- Tilsæt portvin, bouillon, appelsinsaft, salt, peber og krydderbuket.
- Dæmp varmen og lad flæskestegen koge ved svag varme under låg i ca. 45 minutter.
- Vend den efter halv kogetid og læg urterne tilbage i skyen.
- Mål kødets centrumtemperatur med et stegetermometer mod slutningen af stegetiden.
- Er den 65 grader, er stegen færdig.
- Tag kødet op.
- Skær det i tynde skiver ved servering.
Portvinssauce
- Fjern krydderbuketten fra stegeskyen, si grøntsagerne fra og lad skyen koge ind uden låg ca. 5 minutter.
- Jævn skyen let med majsstivelse udrørt i lidt vand.
- Lad saucen koge igennem, smag evt. til med mere portvin og piskefløde.
Tilbehør:
Kartofler
- Kog kartoflerne i ca. 10 minutter eller til de er møre.
- Skær dem i skiver og steg dem i olie til de er gyldne og sprøde.
Salat
- Skær salat i strimler.
- Skær avocado i tern.
- Hak valnøddekerner.
- Bland salaten.
Tips
- Nu hedder det filet med fedtkant fra gris. Før hed det svinekam med 3 mm spæk.
Energifordeling
Næringsindhold pr. person (ca. 740 g af retten):
Energi: 3414 kJ (813 kcal)
Protein: 58 g
Kulhydrat: 65 g
Kostfibre: 8 g
Fedt: 41 g
Energiindhold pr. 100 g:
Energi: 500 kJ (119 kcal)
Protein: 8 g
Kulhydrat: 9 g
Kostfibre: 1 g
Fedt: 6 g