Grydestegt filet fra gris med portvinssauce

Man kan få en rigtig dejlig mør og saftig steg, når den tilberedes i gryde. Husk stegetermometer, så du kan holde øje med kernetemperaturen.

Af voresmad.dk | Efterår, Vinter | Hovedretter | Fest, Gæster, Hverdag


Grydestegt filet fra gris med portvinssauce

Tilberedningstid

Ca. 1 time

Det skal du bruge

4-6 personer

1-1½ kg filet fra gris med 3 mm fedtkant
2 skalotteløg
2 gulerødder
3 stilke blegselleri
1 dl portvin
2-3 dl bouillon
1 dl appelsinsaft
1 krydderbuket - laurbærblad, persille og timian
Salt
Peber
Majsstivelse
Evt. piskefløde

Tilbehør
1½ kg kartofler, evt. råstegte
Salat
150 g af 1 avocado i tern
25 g hakkede valnøddekerner

 

Tilbehør

 

Sådan gør du

Kød og grøntsager

  1. Skær grøntsager i mindre stykker.
  2. Dup kødet tørt med køkkenrulle.
  3. Krydr med salt og peber.
  4. Varm en tør gryde op ved god varme.
  5. Brun fedtsiden først. Brun hurtigt kødet på alle sider.
  6. Tag det op.
  7. Svits grøntsagerne et øjeblik, tag dem op.
  8. Læg kødet tilbage.
  9. Tilsæt portvin, bouillon, appelsinsaft, salt, peber og krydderbuket.
  10. Dæmp varmen og lad flæskestegen koge ved svag varme under låg i ca. 45 minutter.
  11. Vend den efter halv kogetid og læg urterne tilbage i skyen.
  12. Mål kødets centrumtemperatur med et stegetermometer mod slutningen af stegetiden.
  13. Er den 65 grader, er stegen færdig.
  14. Tag kødet op.
  15. Skær det i tynde skiver ved servering.

Portvinssauce

  1. Fjern krydderbuketten fra stegeskyen, si grøntsagerne fra og lad skyen koge ind uden låg ca. 5 minutter.
  2. Jævn skyen let med majsstivelse udrørt i lidt vand.
  3. Lad saucen koge igennem, smag evt. til med mere portvin og piskefløde.

Tilbehør:

Kartofler

  1. Kog kartoflerne i ca. 10 minutter eller til de er møre.
  2. Skær dem i skiver og steg dem i olie til de er gyldne og sprøde.

Salat

  1. Skær salat i strimler.
  2. Skær avocado i tern.
  3. Hak valnøddekerner.
  4. Bland salaten.

 

Tips

  • Nu hedder det filet med fedtkant fra gris. Før hed det svinekam med 3 mm spæk.

Energifordeling

Næringsindhold pr. person (ca. 740 g af retten):
Energi: 3414 kJ (813 kcal)

Protein: 58 g
Kulhydrat: 65 g
Kostfibre: 8 g
Fedt: 41 g

 

Energiindhold pr. 100 g:
Energi: 500 kJ (119 kcal)

Protein: 8 g
Kulhydrat: 9 g
Kostfibre: 1 g
Fedt: 6 g