Tilberedningstid
Ca. 2-3 timer inkl. braisering af kødet - ca. 45 minutter hvis kødet er braiseret
Det skal du bruge
4 personer
Braiseret okseklump
1,5 kg okseklump i store tern
1 spsk olivenolie
140 g koncentreret tomatpure (en stor dåse)
400 g hakkede tomater
3 dl oksebouillon eller vand
Grov kartoffelmos
1 kg små vaskede kartofler
2 spsk olivenolie
1 stort skalotteløg
1 stort bundt krydderurt fx persille, kørvel, purløg, estragon eller løvstikke
1 citron
Salt og peber
Lynstegt okseklump med grønkål og kejserhatte
200 g grønkål
300 g kejserhatte eller andre svampe
2 fed hvidløg
200 g okseklump
1 spsk olivenolie
1 spsk smør
Brunet smør med hasselnødder
3 æbler
1 citron
100 g ristede hasselnødder
100 g smør
Pynt
Evt. skovsyre eller hakket purløg
Sådan gør du
Braiseret okseklump
- Skær okseklumpen i store stykker ca. 5x5 cm.
- Varm olien op i en stegegryde og brun kødet på alle sider.
- Tilsæt tomatpuré og hakkede tomater og lad det sautere med et par minutter.
- Tilsæt bouillon eller vand og krydr med salt og peber
- Læg låg på gryden, stil gryden i ovnen og tænd på 200 grader. Lad kødet simre i ca. 2 timer eller til det er mørt.
Grov kartoffelmos
- Kog kartoflerne møre i saltet vand ca. 15 minutter.
- Snit skalotteløget fint. Hak krydderurten fint.
- Hæld vandet fra kartoflerne og tilsæt olivenolie, skalotteløg og krydderurter.
- Knus kartoflerne med en grydeske eller et piskeris, og rør blandingen til en grov mos, med hele stykker kartoffel.
- Smag mosen til med fintrevet citronskal, salt og friskkværnet peber.
Lynstegt okseklump med grønkål og kejserhatte
- Rib grønkålen og hak den groft. Skær kejserhattene i mindre stykker. Hak hvidløgene fint.
- Skær oksekødet i tynde strimler.
- Varm en panden godt op, tilsæt olie og lynsteg kødes i 2-3 minutter. Tag kødet fra panden.
- Kom smør og hvidløg på panden. Tilsæt svampe og steg dem ved høj varme
- Vend grønkålen med svampene og til grønkålen falder sammen.
- Fjern panden fra varmen, vend kødet med grøntsagerne og smag til med salt og peber.
Brunet smør med hasselnødder
- Skær æblerne i små tern. Riv citronskallen fint. Hak nødderne meget groft.
- Smelt smørret ved middel varme til det begynder at bruse. Lad det blive lysebrunt, uden at det brænder på – hold rigtig godt øje!
- Vend hasselnøder, æbler og citronskal i smørret.
Anretning
Anret den grove kartoffelmos i bunden af tallerkener og top med grønkål, svampe og oksekød. Dryp brunet smør med nødder og æble over retten. Pynt evt. med skovsyre eller hakket purløg.
Tips
- Alternativt kan okseklumpen simre på komfuret eller i en trykkoger.
- Har man ikke en gryde der kan gå i ovnen, kan kødet steges på en pande og sauteres med tomater inden hele herligheden kommes i et ovnfast fad. Hæld bouillonen eller vand ved, dæk fadet til og stil det i ovnen.
- Den braiserede okseklump kan også bruges i opskriften: "Selleripuré, bagt selleri og syltede selleri med braiseret okseklump og timiansmør" og i "Pasta med bagte tomater, spinat og braiseret okseklump".
Energifordeling
Næringsindhold pr. person (ca. 365 g af retten):
Protein: 24 g
Kulhydrat: 64 g
Kostfibre: 13 g
Fedt: 52 g
Energi: 3520 kJ (838 kcal)
Energiindhold pr. 100 g:
Protein: 4 g
Kulhydrat: 10 g
Kostfibre: 2 g
Fedt: 8 g
Energi: 555 kJ (132 kcal)