Tilberedningstid
Ca. 45 minutter + 1 døgn til saltning af kødet
Det skal du bruge
4 personer
1 stor afpudset grisemørbrad, ca. 550 g
Groft salt
Peber
½ spsk olie, fx rapsolie
10 g smør
140 g hel bacon - helst tørsaltet
4 klementiner eller små appelsiner
2 tsk rørsukker
4 jomfruhummere
Bredbladet persille, purløg, kørvel og merian
Persillecreme
1 dl bouillon
25 g smør
1 bundt persille - gerne bredbladet
Tilbehør
4 skiver fuldkornsbrød
Sådan gør du
Fjern sølvsenen på grisemørbraden, hvis den ikke er fjernet.
Rul mørbraden i groft salt og lad den ligge i køleskabet i 1 time.
Fjern saltet og rul mørbraden i husholdningsfilm og læg den i køleskabet i ca. 1 døgn.
Tænd ovnen på 160 grader.
Kød, klementiner og skaldyr
- Del mørbraden i fire ens stykker.
- Krydr kødet med peber.
- Varm olie og smør på en pande ved god varme.
- Brun hurtigt kødet på alle sider, 1-2 minutter i alt.
- Stil kødet i ovnen i ca. 20 minutter til centrumtemperaturen er 65 grader, og kødet er svagt rosa.
- Skær sværen af baconen og skær den i otte store tern.
- Steg dem sprøde på en pande ved middel varme.
- Del klementinerne, drys med sukker på snitfladen.
- Læg dem i et ovnfast fad og læg en tern bacon på hvert stykke.
- Stil det i ovnen i ca. 20 minutter.
- Del halen på jomfruhummerne og fjern den mørke tarm.
- Stil jomfruhummerne i ovnen i ca. 10 minutter til kødet i halen er blevet fast og hvid.
Persillecreme
- Kog bouillonen og blend den med smør og persille.
- Smag til med salt, peber og evt. lidt klementinsaft.
- Lav små krydderurtebuketter af fx persille, purløg, kørvel og merian.
Tilbehør
- Skær brødet i skiver - kan evt. ristes.
Tips
- Grisemørbraden kan steges hel i stedet for i stykker. Stegetiden er da ca. 30 minutter.
- Ved en centrumtemperatur på 62 grader er kødet rosa. Ved 65 grader svagt rosa og ved 68-70 grader gennemstegt.
- Tørsaltet hel bacon fås hos slagtere som selv producerer bacon. Alm. bacon kan bruges i stedet.
Energifordeling
Nu hedder det grisemørbrad. Tidligere hed udskæringen svinemørbrad.
Nu hedder det bacon fra gris. Tidligere hed udskæringen bacon fra svin.
Næringsindhold pr. person (ca. 490 g af retten):
Energi: 2374 kJ (565 kcal)
protein: 68 g
kulhydrat: 24 g
kostfibre: 4 g
fedt: 21 g
Energiindhold pr. 100 g:
Energi: 485 kJ (116 kcal)
protein: 14 g
kulhydrat: 5 g
kostfibre: 1 g
fedt: 4 g