Grønsaltet grisemørbrad med jomfruhummer og persillecreme

Spændende, smuk og velsmagende gæsteret. Der er både noget til ganen og noget for øjet, når grønsaltet grisemørbrad kombineres med jomfruhummer og persillecreme.

Af Anton Olsen | Sommer | Hovedretter | Gæster, Weekend


Grønsaltet svinemørbrad med jomfruhummer og persillecreme

Tilberedningstid

Ca. 45 minutter + 1 døgn til saltning af kødet

Det skal du bruge

4 personer

1 stor afpudset grisemørbrad, ca. 550 g
Groft salt
Peber
½ spsk olie, fx rapsolie
10 g smør

140 g hel bacon - helst tørsaltet
4 klementiner eller små appelsiner
2 tsk rørsukker
4 jomfruhummere
Bredbladet persille, purløg, kørvel og merian

Persillecreme
1 dl bouillon
25 g smør
1 bundt persille - gerne bredbladet

Tilbehør

4 skiver fuldkornsbrød

Sådan gør du

Fjern sølvsenen på grisemørbraden, hvis den ikke er fjernet.

Rul mørbraden i groft salt og lad den ligge i køleskabet i 1 time.

Fjern saltet og rul mørbraden i husholdningsfilm og læg den i køleskabet i ca. 1 døgn.

Tænd ovnen på 160 grader.

Kød, klementiner og skaldyr

  1. Del mørbraden i fire ens stykker.
  2. Krydr kødet med peber.
  3. Varm olie og smør på en pande ved god varme.
  4. Brun hurtigt kødet på alle sider, 1-2 minutter i alt.
  5. Stil kødet i ovnen i ca. 20 minutter til centrumtemperaturen er 65 grader, og kødet er svagt rosa. 
  6. Skær sværen af baconen og skær den i otte store tern.
  7. Steg dem sprøde på en pande ved middel varme.
  8. Del klementinerne, drys med sukker på snitfladen.
  9. Læg dem i et ovnfast fad og læg en tern bacon på hvert stykke.
  10. Stil det i ovnen i ca. 20 minutter. 
  11. Del halen på jomfruhummerne og fjern den mørke tarm.
  12. Stil jomfruhummerne i ovnen i ca. 10 minutter til kødet i halen er blevet fast og hvid.

Persillecreme

  1. Kog bouillonen og blend den med smør og persille.
  2. Smag til med salt, peber og evt. lidt klementinsaft.
  3. Lav små krydderurtebuketter af fx persille, purløg, kørvel og merian.

Tilbehør

  1. Skær brødet i skiver - kan evt. ristes.

Tips

  • Grisemørbraden kan steges hel i stedet for i stykker. Stegetiden er da ca. 30 minutter.
  • Ved en centrumtemperatur på 62 grader er kødet rosa. Ved 65 grader svagt rosa og ved 68-70 grader gennemstegt.
  • Tørsaltet hel bacon fås hos slagtere som selv producerer bacon. Alm. bacon kan bruges i stedet.

Energifordeling

Nu hedder det grisemørbrad. Tidligere hed udskæringen svinemørbrad.

Nu hedder det bacon fra gris. Tidligere hed udskæringen bacon fra svin.

 

Næringsindhold pr. person  (ca. 490 g af retten): 

Energi: 2374 kJ (565 kcal)

protein: 68 g

kulhydrat: 24 g

kostfibre: 4 g

fedt: 21 g

 

Energiindhold pr. 100 g:

Energi: 485 kJ (116 kcal)

protein: 14 g

kulhydrat: 5 g

kostfibre: 1 g

fedt: 4 g