Tilberedningstid
Ca. 1½ time, heraf arbejdstid ca. 1 time
Det skal du bruge
4 personer
Bov fra gris med fedtkant, ca. 600 g, men uden ben
20 g smør
1-2 løg
4 gulerødder
2 store eller 4 små persillerødder
1 porre
10 fed hvidløg
2 skiver røget spæk
1 spsk olie
½-1 spsk Colman’s sennepspulver
muskatnød
salt og peber
2 dl hvidvin
frisk salvie
1 spsk hasselnødder
Jordskokke-/æbleblanding
600 g jordskokker
4 små æbler, fx Belle de Boskop
10 g smør
1 citron
salt og peber
1 skive røget spæk
½ spidskål eller savoykål
Sådan gør du
Bestil kødet hos slagteren. Skær kødet i 8 store klumper, ca. 6 x 6 x 6 cm. Bed eventuelt slagteren om at skære kødet ud. Dup kødet tørt med køkkenrulle. Brun det i smør på en pande. Skær løg, gulerødder, persillerødder og det hvide fra porren i skiver. Knus hvidløg. Skær spækket i små tern. Svits grøntsagerne og spækternene i olie i en gryde. Kom det brunede kød i gryden. Tilsæt sennepspulver, 1/2 tsk revet muskatnød, salt og peber og hæld vinen ved. Kog det op. Læg låg på og kog ved svag varme til det er mørt, ca. 1 time. Smag retten til. Tilsæt 1 - 2 spsk hakket salvie og grofthakkede nødder - helst uden den mørke hinde - lige før servering. Skræl jordskokkerne og skær dem i kvarte. Skær æblerne over ca. 2 cm fra stilkenden. Skræl evt. resten af æblet, skær det i kvarte og fjern kerner og blomst. Rist jordskokkerne og æblestykkerne i en gryde i smør. Tilsæt 1/2 dl citronsaft, salt og peber. Læg låg på og kog ved svag varme ca. 15 minutter. Smag til. Æbler med stilk steges på panden i fedtet fra 1 skive røget spæk. Æblerne steges med snitfladen nedad ved svag varme lige før servering. Pas på - æblerne bliver hurtigt mørke. Damp kålen. Ved servering lægges kålen nederst i et fad - herover kødretten. Jordskokke-/æbleblandingen serveres for sig pyntet med æblerne med stilk.
Tips
- Tilbered evt. retten i ovn. Brug en gryde, som tåler at komme i ovnen, eller et ovnfast fad med låg. Lad retten stå ca. 1 time ved 160 grader.
- Hvis retten ønskes mere fyldig, kan den serveres med hele hvedekerner kogt i 10-12 minutter.
- Hvis persillerødderne er små, kan de tilsættes hele.
- Nakkefilet kan bruges i stedet for bov. Kogetiden er da ca. 45 minutter.
- Hele hasselnødder ristes på en tør pande, til hinden springer af.
Energifordeling
Nu hedder udskæringen bov fra gris. Før hed det svinebov.
Næringsindhold pr. person (ca. 850 g af retten):
Energi: 3605 kJ (862 kcal)
Protein: 52 g
Kulhydrat: 47 g
Kostfibre: 15 g
Fedt: 45 g
Næringsindhold pr. 100 g:
Energi: 422 kJ (101 kcal)
Protein: 6 g
Kulhydrat: 6 g
Kostfibre: 2 g
Fedt: 5 g