Grøn gris med salvie

Delikat anretning med bov fra gris, grønt og jordskokke- æbleblanding.

Af Erwin Lauterbach | Efterår, Vinter | Hovedretter | Gæster, Weekend


Grøn gris med salvie

Tilberedningstid

Ca. 1½ time, heraf arbejdstid ca. 1 time

Det skal du bruge

4 personer

Bov fra gris med fedtkant, ca. 600 g, men uden ben 
20 g smør
1-2 løg
4 gulerødder
2 store eller 4 små persillerødder
1 porre
10 fed hvidløg
2 skiver røget spæk
1 spsk olie
½-1 spsk Colman’s sennepspulver
muskatnød
salt og peber
2 dl hvidvin
frisk salvie
1 spsk hasselnødder

Jordskokke-/æbleblanding
600 g jordskokker
4 små æbler, fx Belle de Boskop
10 g smør
1 citron
salt og peber
1 skive røget spæk

½ spidskål eller savoykål

Sådan gør du

Bestil kødet hos slagteren. Skær kødet i 8 store klumper, ca. 6 x 6 x 6 cm. Bed eventuelt slagteren om at skære kødet ud. Dup kødet tørt med køkkenrulle. Brun det i smør på en pande. Skær løg, gulerødder, persillerødder og det hvide fra porren i skiver. Knus hvidløg. Skær spækket i små tern. Svits grøntsagerne og spækternene i olie i en gryde. Kom det brunede kød i gryden. Tilsæt sennepspulver, 1/2 tsk revet muskatnød, salt og peber og hæld vinen ved. Kog det op. Læg låg på og kog ved svag varme til det er mørt, ca. 1 time. Smag retten til. Tilsæt 1 - 2 spsk hakket salvie og grofthakkede nødder - helst uden den mørke hinde - lige før servering. Skræl jordskokkerne og skær dem i kvarte. Skær æblerne over ca. 2 cm fra stilkenden. Skræl evt. resten af æblet, skær det i kvarte og fjern kerner og blomst. Rist jordskokkerne og æblestykkerne i en gryde i smør. Tilsæt 1/2 dl citronsaft, salt og peber. Læg låg på og kog ved svag varme ca. 15 minutter. Smag til. Æbler med stilk steges på panden i fedtet fra 1 skive røget spæk. Æblerne steges med snitfladen nedad ved svag varme lige før servering. Pas på - æblerne bliver hurtigt mørke. Damp kålen. Ved servering lægges kålen nederst i et fad - herover kødretten. Jordskokke-/æbleblandingen serveres for sig pyntet med æblerne med stilk.

Tips

  • Tilbered evt. retten i ovn. Brug en gryde, som tåler at komme i ovnen, eller et ovnfast fad med låg. Lad retten stå ca. 1 time ved 160 grader.
  • Hvis retten ønskes mere fyldig, kan den serveres med hele hvedekerner kogt i 10-12 minutter.
  • Hvis persillerødderne er små, kan de tilsættes hele.
  • Nakkefilet kan bruges i stedet for bov. Kogetiden er da ca. 45 minutter.
  • Hele hasselnødder ristes på en tør pande, til hinden springer af.

Energifordeling

Nu hedder udskæringen bov fra gris. Før hed det svinebov.

 

Næringsindhold pr. person  (ca. 850 g af retten): 

Energi: 3605 kJ (862 kcal)

Protein: 52 g

Kulhydrat: 47 g

Kostfibre: 15 g

Fedt: 45 g

 

Næringsindhold pr. 100 g:

Energi: 422 kJ (101 kcal)

Protein: 6 g

Kulhydrat: 6 g

Kostfibre: 2 g

Fedt: 5 g