Grøn frittata – stop spild af mad

Det italienske svar på en æggekage, her med lækre grove grøntsager og fuldkornsbrød som tilbehør. Den lille rest kød er med til at øge jern og zinkoptaget fra grøntsagerne, det kaldes kødfaktoren. Den aktiveres ved en lille mængde kød i måltidet og her er det max. 50 g pr person. At justere kødfaktoren i dine måltider kan være en del af en sund kost

Af Puk Maia Holm-Søndergaard, Hanne Castenschiold | Hele året | Hovedretter, Kødfaktor | Hverdag


Tilberedningstid

Ca. 30 minutter + 30 minutter i ovnen

Det skal du bruge

4 personer

Grøntsagsfyld
200 g broccoli

250 g kartofler

2 løg, ca. 150 g

1 fed hvidløg

200 g stegt kød af gris fx en rest minutkotelet, schnitzel eller flæskesteg

Æggemasse
5 æg

1½ dl minimælk

125 g revet ost, fx cheddar

1 spsk oregano

½ tsk cayennepeber

1 tsk salt

lidt peber

Tilbehør

4 skiver fuldkornsrugbrød

Sådan gør du

Grøntsagsfyld 

  1. Tænd ovnen på 175 grader
  2. Skyl broccoli og skær den i små buketter
  3. Skræl og riv kartofler groft
  4. Pil løg og skær dem i tern
  5. Pil hvidløg og riv det
  6. Skær kødet i små tern
     

Æggemasse 

  1. Pisk æg, mælk, revet ost, oregano, cayennepeber, salt og peber sammen
  2. Bland grøntsagerne og kødet i æggemassen og hæld det hele i et smurt ovnfast fad, ca. 30x20 cm
  3. Bag frittataen ca. 30 minutter til den er gylden og fast

Tips

  • En rest kogte kartofler kan bruges i stedet for rå kartofler.

Energifordeling

Nu hedder det minutkotelet fra gris.  Tidligere hed udskæringen svinekotelet uden fedtkant.

Nu hedder det schnitzel fra gris. Tidligere hed udskæringen svinesnitzel.

Nu hedder det flæskesteg fra gris. Tidligere hed udskæringen svinekam

 


Næringsindhold pr. person  (ca. 385 g af retten): 

Energi: 1916 kJ (456 kcal)

protein: 36 g

kulhydrat: 34 g

kostfibre: 8 g

fedt: 18 g

 

Energiindhold pr. 100 g:

Energi: 498 kJ (119 kcal)

protein: 9 g

kulhydrat: 9 g

kostfibre: 2 g

fedt: 5 g

 

Kødfaktor 15-50 g kød pr. person