Tilberedningstid
Ca. 1½ time
Det skal du bruge
3-4 personer
1 afpudset grisemørbrad, ca. 500 g
salt og peber
2-3 knuste enebær
3-4 tynde skiver bacon
kødsnor
10 g smør eller margarine
1 dl piskefløde
saucejævner
1 spsk. ribs- eller rønnebærgelé
evt. kulør
Agurkesalat
1 agurk
1 dl eddike
1 dl sukker
Tilbehør
¾-1 kg kartofler
250 g ærter
3-4 tsk ribs- eller rønnebærgelé
Sådan gør du
Fjern sølvsenen, hvis den ikke er fjernet. Dup mørbraden tør med køkkenrulle
og gnid den med salt, peber og enebær. Sno bacon om mørbraden og hold den fast
med kødsnor. Lad fedtstoffet blive gyldent på en pande og brun hurtigt mørbraden
på alle sider, ca. 2 minutter i alt. Læg kødet i et ovnfast fad og hæld 1½ dl
vand ved. Stil det midt i ovnen. Tænd ovnen på 160 grader og steg mørbraden i
ca. 35 minutter, til centrumtemperaturen er 62-70 grader. Hæld skyen i en gryde.
Tilsæt fløde. Jævn med saucejævner og kog saucen igennem. Smag til med gelé,
salt og peber. Skær mørbraden i skiver ved servering.
Skær agurken i
tynde skiver. Bland ingredienserne til marinaden og smag til med salt og peber.
Hæld marinaden over agurkeskiverne og lad salaten trække 1-2 timer. Kog
kartofler og ærter.
Tips
- Ved en centrumtemperatur på 62 grader er kødet rosa. Ved 65 grader er kødet svagt rosa og ved 70 grader er det gennemstegt.
- I stedet for ovn kan mørbraden tilberedes i gryde. Brun mørbraden på alle sider. Tilsæt 1½ dl vand. Skru ned til svag varme og lad mørbraden stege 7-8 minutter under låg. Vend kødet og steg yderligere 7-8 minutter i alt ca. 15 minutter.
- Rester af agurkesalat kan gemmes i køleskab i nogle dage.
- Fløde 9% eller 18% kan bruges i stedet for piskefløde i saucen.
Energifordeling
Nu hedder det grisemørbrad. Før hed udskæringen svinemørbrad.
Næringsindhold pr. person (ca. 620 g af retten):
Energi: 2865 kJ (682 kcal)
protein: 38 g
kulhydrat: 83 g
kostfibre: 8 g
fedt: 20 g
Energiindhold pr. 100 g:
Energi: 465 kJ (111 kcal)
protein: 6 g
kulhydrat: 14 g
kostfibre: 1 g
fedt: 3 g