Tilberedningstid
Ca. 45 minutter
Det skal du bruge
4 personer
Ca. 550 g afpudset grisemørbrad
Salt
Peber
Olie, fx rapsolie
150
g grønne bønner
20 soltørrede oliven
1 spsk olivenolie
2 spsk store
kapers
½ citron
100 g rucola
Croutoner
4-5
meget tynde skiver franskbrød - gerne daggammelt
½ tsk
olivenolie
Kartoffelpuré
4 bagekartofler, 800 g
2
spsk olivenolie
½ dl piskefløde
Sådan gør du
Kødet
- Fjern sølvsenen, hvis den ikke er fjernet.
- Dup grisemørbraden tør med køkkenrulle.
- Krydr med salt og peber.
- Varm olien på en pande ved god varme.
- Brun hurtigt grisemørbraden på alle sider, 1-2 minutter i alt.
- Sæt kødet midt i en kold ovn.
- Tænd ovnen på 160 grader og steg ca. 35 minutter til centrumtemperaturen er 65-70 grader.
- Rul evt. mørbraden nogle gange under stegningen, så den bliver så rund som muligt.
- Skær en tynd endeskive af. Skær kødet ud i 4 eller 8 lige store stykker.
- Læg 1 skive oven på kartoffelmosen.
Croutoner
- Skær franskbrød i så tynde skiver som muligt. Udstik dem med en udstikker med 3-4 cm i diameter til der er ca. 20 stk.
- Læg dem på bagepapir smurt med olie og bag dem i ovnen ved 160 -200 grader til de er sprøde og gyldne.
- Læg evt. en bageplade eller noget andet på dem under bagningen, så de bliver helt lige.
- Pynt tallerkenen med croutoner ved servering.
Kartoffelpuré
- Skær skrællede kartofler i mindre stykker og kog dem møre.
- Mos kartoflerne i en purépresser.
- Rør mosen igennem med olivenolie, fløde og smag til med salt og peber.
- Tilsæt lidt kogevand, hvis mosen er for tyk.
- Læg en lille portion midt på tallerkenen.
- Server resten til retten.
Bønne og oliven tilbehør
- Skær bønnerne i ½ cm tykke skiver.
- Pil stenene ud af oliven.
- Varm olien i en gryde eller pande ved lav varme og kom bønnerne i.
- Tilsæt oliven og kapers.
- Smag til med salt og peber.
- Læg grøntsagerne rundt om kødet.
- Dryp med olie og ½-1 tsk citronsaft og pynt med rucola.
Tips
- For at få mørbraden helt rund ved servering pakker kokken mørbraden ind i film og ruller den ens rund over hele stykket. Filmrullen lægges i ovnen ved 100 grader til centrumtemperaturen er 55-60 grader. Filmen fjernes. Kødet brunes i olie på en pande og herved bliver centrumtemperaturen 62-70 grader. Rul kødet i salt og peber lige før servering.
- Ved en centrumtemperatur på 62 grader er kødet rosa. Ved 65 grader er det svagt rosa, og ved 68-70 grader er kødet gennemstegt.
- Grisemørbraden kan steges ved 100 grader til centrumtemperaturen er 65-70 grader.
- Croutoner kan laves flere dage i forvejen bare de opbevares i en kagedåse med tætsluttende låg.
- Vælg en god olivenolie til kartoffelpuréen - og hvis der er plads i kalorieregnskabet, så behøver man ikke være fedtet med den.
- Nu hedder det mørbrad fra gris. Tidligere hed udskæringen svinemørbrad fra svin.
Energifordeling
Næringsindhold pr. person (ca. 490 g af retten):
Energi: 2535 kJ (604 kcal)
Protein: 39 g
Kulhydrat: 51 g
Kostfibre: 7 g
Fedt: 26 g
Energiindhold pr. 100 g:
Energi: 517 kJ (123 kcal)
Protein: 8 g
Kulhydrat: 10 g
Kostfibre: 1 g
Fedt: 5 g