Grisemørbrad med oliven, kapers og citron

Enkel og velsmagende ret, let at tilberede.

Af Kristian Rise | Efterår, Hele året | Hovedretter | Gæster, Weekend, Fest


Svinemørbrad med oliven, kapers og citron

Tilberedningstid

Ca. 45 minutter

Det skal du bruge

4 personer

Ca. 550 g afpudset grisemørbrad
Salt
Peber
Olie, fx rapsolie
150 g grønne bønner
20 soltørrede oliven
1 spsk olivenolie
2 spsk store kapers
½ citron
100 g rucola

Croutoner
4-5 meget tynde skiver franskbrød - gerne daggammelt
½ tsk olivenolie

Kartoffelpuré
4 bagekartofler, 800 g
2 spsk olivenolie
½ dl piskefløde

 

Sådan gør du

Kødet

  1. Fjern sølvsenen, hvis den ikke er fjernet.
  2. Dup grisemørbraden tør med køkkenrulle.
  3. Krydr med salt og peber.
  4. Varm olien på en pande ved god varme.
  5. Brun hurtigt grisemørbraden på alle sider, 1-2 minutter i alt.
  6. Sæt kødet midt i en kold ovn.
  7. Tænd ovnen på 160 grader og steg ca. 35 minutter til centrumtemperaturen er 65-70 grader.
  8. Rul evt. mørbraden nogle gange under stegningen, så den bliver så rund som muligt.
  9. Skær en tynd endeskive af. Skær kødet ud i 4 eller 8 lige store stykker.
  10. Læg 1 skive oven på kartoffelmosen.

Croutoner

  1. Skær franskbrød i så tynde skiver som muligt. Udstik dem med en udstikker med 3-4 cm i diameter til der er ca. 20 stk.
  2. Læg dem på bagepapir smurt med olie og bag dem i ovnen ved 160 -200 grader til de er sprøde og gyldne.
  3. Læg evt. en bageplade eller noget andet på dem under bagningen, så de bliver helt lige.
  4. Pynt tallerkenen med croutoner ved servering.

Kartoffelpuré

  1. Skær skrællede kartofler i mindre stykker og kog dem møre.
  2. Mos kartoflerne i en purépresser.
  3. Rør mosen igennem med olivenolie, fløde og smag til med salt og peber.
  4. Tilsæt lidt kogevand, hvis mosen er for tyk.
  5. Læg en lille portion midt på tallerkenen.
  6. Server resten til retten.

Bønne og oliven tilbehør

  1. Skær bønnerne i ½ cm tykke skiver.
  2. Pil stenene ud af oliven.
  3. Varm olien i en gryde eller pande ved lav varme og kom bønnerne i.
  4. Tilsæt oliven og kapers.
  5. Smag til med salt og peber.
  6. Læg grøntsagerne rundt om kødet.
  7. Dryp med olie og ½-1 tsk citronsaft og pynt med rucola.

 

Tips

  • For at få mørbraden helt rund ved servering pakker kokken mørbraden ind i film og ruller den ens rund over hele stykket. Filmrullen lægges i ovnen ved 100 grader til centrumtemperaturen er 55-60 grader. Filmen fjernes. Kødet brunes i olie på en pande og herved bliver centrumtemperaturen 62-70 grader. Rul kødet i salt og peber lige før servering.
  • Ved en centrumtemperatur på 62 grader er kødet rosa. Ved 65 grader er det svagt rosa, og ved 68-70 grader er kødet gennemstegt.
  • Grisemørbraden kan steges ved 100 grader til centrumtemperaturen er 65-70 grader.
  • Croutoner kan laves flere dage i forvejen bare de opbevares i en kagedåse med tætsluttende låg.
  • Vælg en god olivenolie til kartoffelpuréen - og hvis der er plads i kalorieregnskabet, så behøver man ikke være fedtet med den.
  • Nu hedder det mørbrad fra gris. Tidligere hed udskæringen svinemørbrad fra svin.

Energifordeling

Næringsindhold pr. person (ca. 490 g af retten):
Energi: 2535 kJ (604 kcal)
Protein: 39 g
Kulhydrat: 51 g
Kostfibre: 7 g
Fedt: 26 g

Energiindhold pr. 100 g:
Energi: 517 kJ (123 kcal)
Protein: 8 g
Kulhydrat: 10 g
Kostfibre: 1 g
Fedt: 5 g