Grisemørbrad med krydderurter og flødestuvede svampe

Smagfuld gæsteret med grisemørbrad med fyld af krydderurter hertil flødestuvede svampe. Serveres med kogte kartofler og rosenkål.

Af Christine Bille Nielsen | Efterår | Hovedretter | Gæster, Weekend, Fest


Svinemørbrad med krydderurter og flødestuvede svampe

Tilberedningstid

Ca. 45 minutter

Det skal du bruge

4 personer

1 afpudset grisemørbrad, ca. 500 g
Salt og peber
3 stilke frisk timian
½ bundt persille
1 citron
Kødnåle, tandstikkere eller kødsnor
1 spsk olie

Flødestuvede svampe
500 g blandede svampe fx champignons, østershatte, shiitake, kantareller eller andre svampe
1 stort løg
1½ -2 dl bouillon eller vand
1½ dl fløde, 9%
3 tsk majsstivelse

Tilbehør

1 kg kartofler
500 g rosenkål eller en anden grøntsag efter smag og sæson

Sådan gør du

Fjern sølvsenen på mørbraden, hvis den ikke er fjernet. Dup kødet tørt med køkkenrulle.
Skær et snit i hele mørbradens længde, ca. halvt igennem mørbraden. Krydr med salt og peber inde i mørbraden.
Pluk bladene af timiankvistene og bland dem med grofthakket persille og 1 tsk fintrevet citronskal. Kom krydderurteblandingen inden i mørbraden. Luk mørbraden om krydderurterne med kødnåle, tandstikkere eller kødsnor. Krydr med salt og peber.
Varm olien i en sauterpande eller anden pande med høj kant ved god varme. Brun mørbraden på alle sider. Tag den op på en tallerken.
Rens svampene og halver dem, hvis de er store. Svits hakket løg på panden i 1 minut. Skru op til kraftig varme. Tilsæt svampene lidt ad gangen og brun dem. Tilsæt bouillon og læg mørbraden på panden mellem svampene. Læg låg på og lad kød og svampe koge ved svag varme i ca. 15 minutter til mørbraden er netop gennemstegt. Tag mørbraden op. Skær mørbraden i tykke skiver, når den skal serveres.
Rør majsstivelsen. Tilsæt fløden udrørt med majsstivelse til svampene. Jævn stuvningen og smag til med citronsaft, salt og peber.

Serveres med kogte kartofler og rosenkål.

Tips

  • Hvis mørbraden er for lang til panden, kan den skæres midt over og steges som to stykker. Det betyder ikke noget for det færdige resultat.
  • Brug de svampe du kan skaffe. Meget gerne en blanding. Men stuvningen bliver også god kun med almindelige champignoner.
  • Citrontimian kan bruges i stedet for revet citronskal og almindelig timian.
  • Mørbraden kan krydres med citronpeber i stedet for citronskal.

Energifordeling

Nu hedder det mørbrad afpudset af mørbrad fra gris. Før hed udskæringen svinemørbrad afpudset af svinemørbrad fra svin.

 


Næringsindhold pr. person  (ca. 810 g af retten): 

Energi: 2369 kJ (564 kcal)

protein: 43 g

kulhydrat: 61 g

kostfibre: 14 g

fedt: 13 g

 


Energiindhold pr. 100 g:

Energi: 293 kJ (70 kcal)

protein: 5 g

kulhydrat: 8 g

kostfibre: 2 g

fedt: 2 g