Tilberedningstid
Ca. 1 time
Det skal du bruge
2-3 personer
1 grisemignon, ca. 350 g
10 g smør eller margarine
Salt
Peber
Pommes de terre aux choux
3 bagekartofler á ca. 200 g
1 stor gulerod
4 dl bouillon
5 kviste timian eller 1 tsk tørret
6 pæne kålblade fra spidskål eller savoykål
½ dl piskefløde
Sauce
2-3 spsk Calvados eller cognac
3 dl bouillon fra kartoflerne
½ æble
2 spsk piskefløde
Lidt saucejævner
Timianæbler
1½ rødt æble
½ spsk olie
2 spsk frisk timian eller 2 tsk tørret
Sådan gør du
Pommes de terre aux choux
- Skær kartofler og gulerod i grove tern.
- Hæld bouillon ved, tilsæt timian og kog dem i ca. 15 minutter.
- Kog kålbladene med de sidste 5 minutter - tag dem op og lad dem dryppe af.
- Hæld vandet og timiankvistene fra grøntsagerne, og gem det til sauce.
- Mos grøntsagerne groft med en gaffel og tilsæt piskefløde, salt og peber.
- Læg kålbladene på bordet og fordel kartoffelmosen på dem.
- Fold bladene op omkring mosen og læg dem med sammenføjningen nedad, så de danner "grønne kugler".
Kødet
- Skær grisemignonen godt halvt igennem på den lange led - bred den ud, så der dannes en firkant.
- Tryk kødet lidt ned med hånden.
- Dup kødet tørt med køkkenrulle.
- Krydr med salt og peber.
- Lad fedtstoffet blive gyldent på en pande ved god varme.
- Brun kødet 1 minut på hver side.
- Skru ned til svag til middel varme og steg mignonen ca. 12 minutter i alt.
- Vend kødet ind imellem.
Sauce
- Kog derefter panden af med Calvados, bouillon og grofthakket æble. Kog i ca. 5 minutter.
- Jævn saucen, tilsæt piskefløde og smag til med salt og peber.
- Si saucen over i en sauceskål og hold den varm.
Timianæbler
- Fjern kernerne fra æblerne og skær dem i tynde både.
- Rist dem let i olie på panden med timian.
- Drys med salt og peber, tag æblerne af panden og hold dem varme.
Anretning
- Kom lidt bouillon på panden og varm "de grønne kugler" heri ca. 5 minutter under låg.
- Skær stegen i tynde skrå skiver og anret med æbler og "de grønne kugler".
- Server saucen til.
Energifordeling
Nu hedder det mignon af inderlår fra gris. Tidligere hed udskæringen skinkemignon af inderlår fra svin.
Næringsindhold pr. person (ca. 730 g af retten):
Energi: 2159 kJ (514 kcal)
protein: 29 g
kulhydrat: 50 g
kostfibre: 7 g
fedt: 20 g
Energiindhold pr. 100 g:
Energi: 295 kJ (70 kcal)
protein: 4 g
kulhydrat: 7 g
kostfibre: 1 g
fedt: 3 g