Grisemignon på fransk manér

Skøn gæstemad med magert kød serveret med kartoffelmos i kålblade, timianæbler og sauce med æble og Calvados.

Af Inge Lotz | Efterår, Vinter | Hovedretter | Gæster, Weekend, Fest


Tilberedningstid

Ca. 1 time

Det skal du bruge

2-3 personer

1 grisemignon, ca. 350 g 
10 g smør eller margarine
Salt
Peber

Pommes de terre aux choux
3 bagekartofler á ca. 200 g
1 stor gulerod
4 dl bouillon
5 kviste timian eller 1 tsk tørret
6 pæne kålblade fra spidskål eller savoykål
½ dl piskefløde

Sauce
2-3 spsk Calvados eller cognac
3 dl bouillon fra kartoflerne
½ æble
2 spsk piskefløde
Lidt saucejævner

Timianæbler
1½ rødt æble
½ spsk olie
2 spsk frisk timian eller 2 tsk tørret

Sådan gør du

Pommes de terre aux choux

  1. Skær kartofler og gulerod i grove tern.
  2. Hæld bouillon ved, tilsæt timian og kog dem i ca. 15 minutter.
  3. Kog kålbladene med de sidste 5 minutter - tag dem op og lad dem dryppe af.
  4. Hæld vandet og timiankvistene fra grøntsagerne, og gem det til sauce.
  5. Mos grøntsagerne groft med en gaffel og tilsæt piskefløde, salt og peber.
  6. Læg kålbladene på bordet og fordel kartoffelmosen på dem.
  7. Fold bladene op omkring mosen og læg dem med sammenføjningen nedad, så de danner "grønne kugler".

Kødet

  1. Skær grisemignonen godt halvt igennem på den lange led - bred den ud, så der dannes en firkant.
  2. Tryk kødet lidt ned med hånden.
  3. Dup kødet tørt med køkkenrulle.
  4. Krydr med salt og peber.
  5. Lad fedtstoffet blive gyldent på en pande ved god varme.
  6. Brun kødet 1 minut på hver side.
  7. Skru ned til svag til middel varme og steg mignonen ca. 12 minutter i alt.
  8. Vend kødet ind imellem. 

Sauce

  1. Kog derefter panden af med Calvados, bouillon og grofthakket æble. Kog i ca. 5 minutter.
  2. Jævn saucen, tilsæt piskefløde og smag til med salt og peber.
  3. Si saucen over i en sauceskål og hold den varm. 

Timianæbler

  1. Fjern kernerne fra æblerne og skær dem i tynde både.
  2. Rist dem let i olie på panden med timian.
  3. Drys med salt og peber, tag æblerne af panden og hold dem varme. 

Anretning

  1. Kom lidt bouillon på panden og varm "de grønne kugler" heri ca. 5 minutter under låg. 
  2. Skær stegen i tynde skrå skiver og anret med æbler og "de grønne kugler".
  3. Server saucen til.

Energifordeling

Nu hedder det mignon af inderlår fra gris. Tidligere hed udskæringen skinkemignon af inderlår fra svin.

 

Næringsindhold pr. person  (ca. 730 g af retten): 

Energi: 2159 kJ (514 kcal)

protein: 29 g

kulhydrat: 50 g

kostfibre: 7 g

fedt: 20 g

 

Energiindhold pr. 100 g:

Energi: 295 kJ (70 kcal)

protein: 4 g

kulhydrat: 7 g

kostfibre: 1 g

fedt: 3 g