Grisemedaljoner med majroer, ærter og ærteskud

Festlig gæsteret med grillstegte grisemedaljoner som toppes med majroe-ærteblanding og afsluttes med et drys sprød bacon og ærteskud som pynt.

Af Esben Krogh | Forår, Sommer | Hovedretter | Gæster, Weekend, Fest


Svinemedaljoner med majroer, ærter og ærteskud

Tilberedningstid

Ca. 30 minutter

Det skal du bruge

4 personer

4 medaljoner af helt afpudset grisefilet, ca. 3½ cm tykke, ca. 600 g 
Salt og peber

125 g bacon i skiver eller 200 g kogt grisebryst 

1 skalotteløg
1 fed hvidløg
½ dl rapsolie
1 knivspids tørret piment eller tørret chili
½ citron
½ bundt purløg

100 g bælgede ærter
2 majroer, ca. 225 g
1 tsk smør
1 bakke ærteskud eller ½ potte brøndkarse

Tilbehør

1 kg kartofler

Sådan gør du

Salt medaljonerne med 1 knivspids fint salt på hver side. Stil dem i køleskabet min. 15 minutter.

Kog kartoflerne.

Skær baconskiver i meget tynde strimler og stege dem gyldne og sprøde. Tilsæt evt. olie ved stegningen, det betyder ikke noget for fedtindholdet i den stegte bacon. Kom den stegte bacon i en si, så fedtet kan dryppe af eller læg det på køkkenrulle.

Skær løg og hvidløg i meget små tern. Kom dem i en gryde sammen med olien, piment og fintklippet purløg. Smag til med lidt citronskal, citronsaft, salt og peber. Lun blandingen lige før servering – den må endelig ikke koge.

Bælg ærterne.
Skær de skrællede majroer i små tern og damp dem i smør, salt og meget lidt vand et par minutter. Tilsæt ærterne et kort øjeblik. Smag til med salt og peber. Brug evt. resten af kogevandet – max 2 spsk som dyppelse sammen med olie–blandingen.

Dup kødet tørt med køkkenrulle. Krydr med peber. Læg medaljonerne på en grillpande og steg dem på de to sider og på hele kanten rundt. Den samlede stegetid er ca. 10 minutter i alt. Centrumtemperaturen skal være 60- 62 grader, så de er rosa. Man kan også stege kødet på de to sider. Giv dem 1 minut på hver side ved god varme. Skru ned til middel varme og giv dem ca. 3½ minut på hver side.

Skær evt. lidt af enderne og skær kødet igennem og anret det på højkant, som på fotoet. Hæld majroe-ærteblandingen over. Drys med sprødt bacon eller grisebryst. Hæld olie-blandingen på tallerkenen og pynt med ærteskud. 

Tips

  • Medaljonerne kan steges på en pande i olie eller smør, hvis man ikke har en grillpande. De kan også grilles på en havegrill.
  • Medaljonerne er mest møre og saftige, hvis de er rosa, så steg dem derfor ikke for længe. 
  • Skær evt. en lille flig af det ene hjørne af én af medaljonerne og kontroller, at kødet er rosa. Hvis kødet stadigt er råt, steges de yderligere ca. 1 minut på hver side.
  • Medaljoner skæres af Filet Royal. Filet Royal skæres af det midterste stykke af kammen.
  • I stedet for medaljoner af filet fra gris kan der bruges mørbradbøffer, minutkoteletter eller schnitzler af inderlår fra gris.
  • Frosne ærter kan bruges i stedet for friskbælgede, men der er stor forskel i smagen.
  • Kokken har brugt en rest kogt grisebryst. Pil og riv grisebrystet ud i tynde ”kødtråde”. Del ”kødtrådene” i endnu tyndere tråde. Tag fedtet fra. Læg noget af fedtet på en pande og varm det, til det er flydende. Tilsæt ”kødtrådene” og steg dem gyldne og sprøde
  • Gem evt. en rest kogt grisebryst i fryseren. Sprødstegte ”kødtråde” smager godt og kan bruges som et ekstra pift til mange retter. Det bedste er sprængt, kogt, grisebryst fx en rest fra gule ærter.

Energifordeling

Nu hedder det Filet Royal, hel af kam fra gris. Før hed udskæringen Filet Royal, hel af svinekam fra svin.

Nu hedder det af bacon af gris. Før hed udskæringen bacon fra svin.

Nu hedder det bryst, kogestykke med ben, ribbenssteg af bryst fra gris. Før hed udskæringen svinebryst, kogestykke med ben, ribbenssteg af svinebryst fra svin.

 


Næringsindhold pr. person  (ca. 555 g af retten): 

Energi: 2384 kJ (568 kcal)

protein: 45 g

kulhydrat: 46 g

kostfibre: 7 g

fedt: 21 g

 


Energiindhold pr. 100 g:

Energi: 429 kJ (102 kcal)

protein: 8 g

kulhydrat: 8 g

kostfibre: 1 g

fedt: 4 g